Izaberite stranicu

Одслуженом Светом литургијом у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, данас, 27. маја, прослављен је Тројичиндан, празник Педесетнице, празник Силаска Светога Духа на Апостоле.

Светом литургијом предстојао је протојереј – ставрофор Драган Митровић уз саслужење протојерејâ Миладина Кнежевића, Мирчете Шљиванчанина и ђакона Илије Арзејкина.

У славу и у част Божију, током Свете литургије појала је и одговарала мјешовита пјевница при Саборном храму Христовог Васкрсења.

Непосредно пред Свету тајну причешћа, многобројно сабраном вјерном народу обратио се празничним и пастирским словом протојереј Мирчета Шљиванчанин наводећи да је овај празник и по свом имену и догађају, сложен, велик, спасоносан и надахнут прије свега Божијом љубављу.

Отац Мирчета је казао да је Јеванђеље и спасење Христово намијењено читавом свијету и да нема човјека на земљи а да у Христу не може да се спасе будући да је свакоме блага вијест Јеванђеља припремљена и понуђена.

Он је током обраћања подсјетио све вјерне и на то да је празник Педесетнице такође и рођендан Цркве Христове.

“Овај празник називамо још и рођенданом Цркве, зато што се Црква Божија постепено формирала – најављена је још у Стаом Завјету, па је доласком, рођењем Христовим почела да се саздаје, а силаском Светог Духа се у пуноћи саздала. Након бесједе Светог апостола Петра који је произнио проповјед о Христу и Његовом спасењу крстило се 3.000 људи у Јерусалиму, Црква  Божија се надзидала, надградила, родила и постала мјесто спасења, мјесто сједињења са Богом за све људе, за све народе свијета који желе спасење и који желе да спознају истину и правду Божију и који желе да познају истинитога Бога. Зато овај празник називамо рођенданом Цркве“, казао је отац Мирчета.

Протојереј Мирчета Шљиванчанин је подсјетио на важност силаска Светог Духа на Апостоле, будући да Духом Светим живи Црква и да се у њој управо сабирамо Духом светим без којег нема ни живота ни спасења.

“Браћо и сестре, када се молимо, када о Богу размишљамо на прави начин, када се крштавамо, кајемо, исповједамо, вјенчавамо, када се причешћујемо и у Цркву Божију сабирамо, све то чинимо Духом Светим, јер не може се рећи другачије да Исус Христос јесте Бог и Спаситељ осим Духом Светим. Њиме живи Црква, Он је душа Цркве која је Њиме конституисана. У њој се сабирамо Духом Светим, без Њега нема живота ни спасења, зато што је Он Бог наш, један од Свете Тројице“, закључио је своје празнично надахнуто слово отац Мирчета.

КЛИКОМ НА ЛИНК ПОСЛУШАЈТЕ КОМПЛЕТНУ БЕСЈЕДУ ПРОТОЈЕРЕЈА МИРЧЕТЕ ШЉИВАНЧАНИНА

Након бесједе услиједила је Света тајна причешћа, којој се у великом броју присајединио вјерни народ у овоме Светоме храму Божијем.

По одслуженој Литургији, на Свету Педесетницу служена је и свечана Вечерња са  кољенопреклоним молитвама током које је вјерни народ по древном обичају правио вијенце од траве и цвијећа.

Борис Мусић

Фото : Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This