Izaberite stranicu

На празник Силаска Светог Духа на Апостоле у барском Храму Светог Јована Владимира служена је Света литургија којом је началствовао протојереј Љубомир Јовановић уз саслуживање јереја Младена Томовића. Одговарао је Хор Светог Јована Владимира под диригентском палицом Маје Басарб. Апостола је прочитао Василије Ускоковић, а Јеванђеље отац Љубомир.

Празничном бесједом сабранима се обратио свештенослужитељ Младен који је казао да је Свети Дух сишао на Апостоле у виду огњених језика и да је од тог великог и чудесног догађаја Црква добила своју пуноћу и преко Светих апостола кренула у проповијед Ријечи Божије, Јеванђеља Христовога свим народима овога свијета.

– И ево данас наша Света црква је добила ту пуноћу. Рођена је на данашњи дан. Оно што је важно да знате драга браћо и сестре је да требамо увијек да се подсјећамо данашњег празника и ове пуноће која је сишла на Цркву Божију. Увијек требамо да се сјећамо, увијек да се молимо Богу и гледамо како да угодимо Господу  и на најбољи начин сачувамо благодат Духа Светога у срцима и душама нашим. Нећемо је сачувати ако будемо одступали од заповјести Божије, ако будемо гријешили, ако се будемо бавили разним лошим стварима. Онда благодат Духа Светога неће бити са нама. Она се повлачи, али не напушта нас заувјек. Него чека да ми своја срца устријемимо ка небу, ка Господу, Светој Тројици, Богу љубави и чим мали корак направимо у том првцу, Господ долази. Света тројица, Бог љубави долази и усељава се у срца наша. И тако изнови и изнова, казао је отац Младен.

Он је рекао да су сви људи грешни, али да морамо увијек имати на уму да требамо свој ум сабирати на молитву, покајање.

-Све оно што нам је Господ оставио, све заповијести које нам је дао, проповједи и приче које нам је говорио у Светим Јеванђељима, морамо изнова и изнова читати и покушавати да то испунимо. То је тешко, али се увијек морамо трудити. И онда ће Господ видјети тај наш труд и послаће нам благодат своју да издржимо како би себе спасили. То је суштина нашега живота. То је суштина нашега доласка овдје у Цркву Божију. Наравно, без Свете литургије и Светог причешћа тешко да би могли да се спасимо. Бог је љубав, Бог нас воли и то увијек треба да нам је на памети, рекао је у Храму Светог Јована Владимира у Бару јереј Младен Томовић.

Након Свете литургије одслужена је Вечерња на Педесетницу, а затим је отац Младен позвао све присутне у крипту Храма како би наставили ово дивно сабрање.

Pin It on Pinterest

Share This