Izaberite stranicu

На празник Светих Кирила и Методија у свечаној дворани при Саборном храму Христа Спаситеља у Москви јуче, 24. маја приређен је пријем поводом имендана Његове светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила.

Пријему су присуствовали високе државне личности, представници дипломатског кора, архијереји и свештенство Руске православне цркве, представници помесних Православних цркава при Московској патријаршији,  културни посленици и други.

Делегацију Српске православне цркве предводио је Патријарх Иринеј, који је Патријарху руском честитао велики свесловенски празник Светих Кирила и Методија и исказао радост због учешћа на пријему поводом небеског покровитеља Свјатјејшег Патријарха московског Кирила. Такође је пројавио дивљење успеху руског народа који одолева великим изазовима, притом остајући веран хришћанским вредностима и бранећи свој идентитет.

Патријарх српски Иринеј је нагласио да се радује што су односи између двају народа, руског и српског, искрени и братски, и захвалио посебно патријарху руском Кирилу на свагда указиваној љубави и помоћи нашој светој Цркви. С тим у вези, Патријарх српски је указао и на чињеницу да је у време бомбардовања невиног српског народа од стране агресора 1999. године, изложеног великим и грозним страдањима, његов предшественик блаженопочивши патријарх московски и све Русије Алексије посетио сестринску Српску православну цркву, и да ће се та посета и заједничко богослужење остати забележени светлим словима  у историји Српске цркве.

Патријарх српски Иринеј је пожелео да Сверуски патријарх Кирил началствује Руском православном црквом на многа и блага лета: Долгоденствуј, Сватјејшиј Владико!

Поздравна слова су држали заменик председника Владе Руске Федерације О. Ј. Голодец, Митрополит токијски и свег Јапана Данило, представник Патријарха антиохијског и свег Истока при Патријарху московском и све Русије Митрополит филипопољски Нифон, амбасадор Републике Бугарске у Москви г. Бојко Коцев, патријарашки егзарх све Белорусије Митрополит мински и заславски Павле.

У свом отпоздраву патријарх Кирил је заблагодарио свима високим говорницима на поздравима и молитвама.

Pin It on Pinterest

Share This