Izaberite stranicu

Патријарх московски и све Русије г. Кирил и Патријарх српски г. Иринеј присуствовали су 24. маја после Свете литургије у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви, сверуском празничном концерту посвећеном Дану словенске писмености и културе на Црвеном тргу.

На почетку концерта присутном народу и високим званицама обратио се патријарх Кирил.

-Свима вама и целом нашем народу желим мир, духовну снагу, способност да решава проблеме који се појављују на нашем историјском путу. Верујем да ћемо изаћи на крај са тим задацима и да ће наш пут бити славан и да ће нас одвести ка великим делима и циљевима. Нека Господ чува нашу Отаџбину, наш народ и све вас, драги моји, казао је Патријарх московски и све Русије г. Кирил честитајући свима празник.

Први потпредседник Владе Руске Федерације, гђа Олга Голодец, рекла је да прослава празника на Црвеном тргу окупља све више људи из свих крајева Русије и из свих словенских земаља.

Концерту су се у директном преносу прикључили хорови из бугарске и српске престонице.

Хор и симфонијски оркестар РТС под руководством маестра Бојана Суџића извели су песму „Тамо далеко“, која је написана после Првог светског рата и посвећена војницима који се нису вратили домовима. Ова песма ужива велику популарност у Русији.

Концерту су присуствовали високи званичници Руске Федерације, представници дипломатског кора, архијереји и свештенство Руске православне цркве, као и чланови делегације Српске православне цркве на челу са Патријархом српским г. Иринејем.

Извор: http://www.patriarchia.ru/db/text/5209368.html

Pin It on Pinterest

Share This