Izaberite stranicu

Након бројних градова и у Подгорици је у недјељу 20. маја у крипти Саборног храма Васкрсења Христовог представљена књига „Са Тибета на Свету гору старцу Пајсију“, грчког теолога Јаниса Коцабасиса коју јена српски језик превео монах Макарије Хиландарац.

Књига говори о младом Јоргакису,  његовом путу од тибетанског будистичког монаха, сусрета са старцем Пајсијем и његовог преображаја, враћању вјери отаца, до напослијетку свештеника у Америци.

Ова књига је угледала свјетлост дана прије равно девет година, а до сада је доживјела десет реиздања и преведена је на српски и руски, енглески, литвански и јапански језик.

На промоцији аутор књиге је говорио на грчком а отац Макарије преводио.

Вече је било испуњено и проткано вјером и духовношћу док се са неизмјерном љубављу говорило о вјери православној, Господу и Богомајци, као и детаљно о животу Јоргакиса, протагонисте ове књиге.

“На једној страни имамо: невидљиве силе таме, обмане и лажи, а на другој љубав, свјетлост и истину. Увијек побјеђује љубав, јер Бог је љубав и надвисује таму“, рекао је Макарије Хиландарац.

Јанис Коцабасис, који је промоцију започео појањем песме „Достојно јест“ захвалио се свима који су учествовали да књига угледа свјетлост дана, као и свима онима који су дошли да чују поуку ове књиге.

“Рођен сам у православној породици, али поред тога читао сам Куран проучавао будизам и хиндуиузам, и тада сазнајем од мојих пријатеља да су монаси на Светој гори, на највећим могућим висинама духовности, на највишим љествицама. Ја 1976. године у фебруару одлазим оцу Пајсију. Ту упознајем Јоргакиса, младића од 16 година и сазнајем за његову животну причу пуну страшна искушења, обавијену силама таме, а потом и духовно оздрављење и уздизање уз помоћ старца Пајсија“, казао је Коцабасис.

Он је појаснио да животни пакао тог младића почиње од момента када га дједа крадом одводи Кину и оставља тибетанским монасима како би постигао продуховљење. Но, тада он нивое свог напредовања стиче уз помоћ демонских сила, док његов спас и враћање вјери православној настаје након доласка у манастир Симоно-Петру, гдје га монаси упућују на старца Пајсија.

Предавање је завршено поуком да “када правимо кораке чинимо то ка правом путу, и неодшкрињујмо никада врата које воде у таму, патњу и велико страдање. Вјерујмо јер вјерујућем све је могуће“.

Борис Мусић

Фото : Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This