Izaberite stranicu

Његова светост Патријарх српски г. Иринеј отпочео је у петак, 18. маја званичну посету Словенији.

Патријарх Иринеј је најпре боравио у Копру, где је због великог броја православних верника Српска православна црква одлучила да подигне храм.

Заједно са Митрополитом загребачко-љубљанским г. Порфиријем и надлежним свештеником јерејем Дејаном Мандићем, Његова светост посетио је градоначелника Копра г. Бориса Поповића. У згради Општине где су гости дочекани градоначелник је Његову светост упознао са историјом града Копра, актуелном ситуацијом, као и о стању српске националне мањине која ту живи. Након састанка Патријарх је обишао град и локацију на којој је планирана изградња новог православног храма.

Патријарх Иринеј је навео да се први пут налази у Копру и уопште у тим крајевима Словеније, као и да му је након посете Љубљани ово друга посета Словенији. Патријарх је рекао да је очаран лепотом ове земље и подсетио је да је Копар некада био велико пристаниште не само за Словенију, већ за читаву бившу Југославију.

-Ми Срби имамо велико поштовање и уважавање према Словенији, били смо увек блиски и желео бих да тако остане и у будућности, јер ми смо словенски народи и треба да будемо блиски једни другима. Ми из Србије треба да се угледамо на развој Словеније, која је увек била и остала један диван пример, казао је патријарх Иринеј.

Градоначелник Поповић је казао да је веома задовољан што је имао прилику да угости Патријарха српског и делегацију Српске православне цркве, да их упозна са Копром и да са њима разговара о приликама у Словенији, Србији и региону.

Другог дана званичне посете Словенији, Патријарх српски г. Иринеј допутовао је у Љубљану где је посетио Љубљанску тврђаву и сусрео се са градоначелником Љубљане, г. Зораном Јанковићем.

У поподневним часовима, Његова светост је у пратњи Митрополита загребачко-љубљанског Порфирија и Епископа бихаћко-петровачког Сергија, нишког Арсенија и далматинског Никодима, присуствовао вечерњем богослужењу у Храму Светих Кирила и Методија.

После вечерњег богослужења, митрополит Порфирије је поздравио Патријарха, пожелевши му добродошлицу у име православног народа у Словенији.

Његова светост Патријарх је захвалио на добродошлици и поучио сабрани народ да чува и љуби своју православну веру преносећи је на млађе нараштаје.

У недељу, 20. маја после разговора са православним верницима, који су стигли из целе Словеније, Италије и Аустрије, Његова светост служио је Свету архијерејску литургију у Цркви Св. Кирила и Методија уз саслужење више архијереја и присуствовао отварању новоизграђеног Парохијског дома при овој цркви.

У обраћању великом броју верника позвао их је да посећују своју цркву, нови Парохијски дом и поштују своју нову домовину, као и да са Словенцима одржавају добре односе, јер „Срби су са Словенцима увек били у добрим односима“.

Патријарх је, такође, позвао српски народ да поштује и житеље других вера „јер смо сви Божја деца и нема разлике међу људима ма које вере били“.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије, као домаћин, захвалио је Патријарху што је дошао у Словенију где такође живе његови верници.

Отварању Парохијског дома присуствовали су и представници амбасаде Републике Србије, амбасадор гђа Зорана Влатковић и први саветник гђа Ивана Јакшић Матовић, као и представници других верских заједница у Словенији.

Парохијски дом је подигнут на црквеном земљишту у самом центру Љубљане, поред познатог љубљанског парка Тиволи. У дому ће се одржавати све важније културне приредбе српских друштава, очекује се долазак српских писаца и музичких и позоришних група из Србије и Републике Српске који ће наступати за Србе и Словенце из целе Словеније. У Парохијском дому ће бити домицил и школа за учење српског језика и ћирилице.

 

 

Извор: Инфо служба СПЦ

                                                                                                                           Видео: ТВ Храм

Почетак посјете Словенији, петак 18. мај:

Други дан посјете Љубљани, субота 19. мај:

Бесједа Његове светости Патријарха српског г-дина Иринеја у Љубљани у цркви Светих Кирила и Методија у недељу 20. маја:

Pin It on Pinterest

Share This