Izaberite stranicu

Православни верници и активисти православног покрета „За живот!“ допутовали су у понедељак у село Пурек у провинцији Нижњи Новгород у Русији да запале више од 2.000 свећа у знак сећања и као примету молитву за децу који су изгубили животе у ужасу абортуса.

Према званичним статистикама, у Русији се дневно обави 2.300 абортуса. Сличан скуп одржан је у Москви у јануару месецу.

Овај чин је уприличен у цркви Преображења Господњег у селу Пурек познатом по Животворном Крсту.

После литије „За живот и породицу 2018“, верници су присуствовали Божанској Литургији коју је служио Његово Преосвештенство епископ Викса и Павлова Варнава.

Литија ће ићи од Петрограда до Јекатеринбурга и обухватиће  98 села, градића и градова. Учесници ће прећи више од 1700 миља за четири месеца, а током путовања у појединим местима биће уређена посебна догађања.

Активисти и локални верници су после завршетка Литургије почели да пале хиљаде свећа. Уследила је конференција за штампу у којој су учествовали епископ Варнава и локални протојереј Роман Сосинович.

Епархија Виска сарађује са покретом „За живот“ од 2012. године и у том времену је сачувала више од 600 деце од абортуса, па се  број абортуса у граду Викси смањио за пола.

Према званичним подацима, у Русији је 2016. године било 850.000 абортуса, па је и за 2017. годину председник Путин изјавио да је стопа смртности опет надмашила стопу рађања.

Извор: orthochristian.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)

 

 

Pin It on Pinterest

Share This