Izaberite stranicu
На позив господина Братислава Петковића, власника Музеја аутомобила и позоришта Модерна гаража, Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије присуствовао је синоћ, 14. маја у Београду извођењу представе „Митровдан“.
Представа је рађена по историјском догађају, последњем сусрету две велике историјске и црквене личности Патријарха исповедника Гаврила Дожића и Светог владике Николаја Велимировића на Митровдан 1946. године у Немачкој.
Драма је смештена у вили Вилхема Краута, бившег кувара у логору.  Аутор прати разговор и дилему Патријарха и Владике који послије преживљене голготе у логору у Дахау полемишу да ли треба да се врате у отаџбину.
Патријарх Гаврило и владика Николај се у драми послије тог сусрета у Кицбилу растају заувек. Патријарх се враћа у отаџбину, док је владика одлучио да оде у Америку.
У пратњи Високопреосвећеног Митрополита су били ђакон Александар Лекић и господин Милош Тутуш. Извођењу представе су присусутвовали и секретар Светог архијерејског синода, протојереј-ставрофор Саво Јовић и управник Библиотеке Српске патријаршије др Зоран Недељковић.
По окончању представе, Вископреосвећени Митрополит је разговарао са глумцима Небојшом Љубишићем, Лаком Николићем и Божидаром Стошићем као и редитељем Петковићем о самој представи и похвалио њихов рад и извођење.
Овом приликом договорено је гостовање представе Митровдан у Црној Гори и сарадња Митрополије црногорско-приморске и позоришта Модерна гаража.
Милош Тутуш

Pin It on Pinterest

Share This