Izaberite stranicu

У оквиру „Дана Светог Василија Острошког“ у четвртак, 10. маја у Парохијском дому у Никшићу је одржана трибина „Свједочење истине“ – промоција књига ИК „Агапе“ . Организатори трибина које су се одржавале у Никшићу, Подгорици и Бару су Духовни центар Преподобног Исаије од Оногошта, Матица српска-Друштво чланова у Црној Гори и Слово љубве из Бара.

У име организатора обратио се протојереј Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки, истичући да је посебна част у „Данима Светог Василија Острошког“ угостити троје дивних људи какви су Александра Нинковић Ташић, Арно Гујон и Александар Гајшек.

Александра Нинковић Ташић је 2016. проглашена за личност године. Отргнула је из нашег заборава Михаила Пупина, показала га, прије свега, нама, а онда и цијелом свијету. Предсједница је Образовно-истраживачког друштва „Михаило Пупин“, а са великим трудом и радошћу, ненаметљиво, темељно спаја вјеру и науку, водећи се Пупиновим ријечима да га је наука учинила бољим хришћанином.

Арно Гујон, чије представљање је изазвало дуг и срдачан аплауз бројне публике у Парохијском дому, је Француз који за себе каже да је Србин. Велики човјекољубац, хуманитарац, оснивач и директор организације „Солидарност за Косово“ са којом обилази и помаже, тјеши народ на Косову и Метохији, а онда иде у свијет и показује праву истину и страдалност нашег народа. Добитник је Ордена „Светог Владика Николаја Жичког“.

Александар Гајшек, новинар, водитељ, истраживач, преводилац, боготражитељ, чији се живот промијенио одласком у Хиландар. Од тада је продубио своју жеђ за истином, трагање за одговорима, кроз све то и кроз свој рад у познатој емисији „Агапе“ постао наш савремени мисионар.

Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, Духовни центар Преподобног Исаије од Оногошта и Слово љубве, у знак сјећања на ову духовну гозбу коју су приредили гостовањем у Никшићу, даривали су их пригодним поклонима.

Хероју нашег доба, Арноу Гујону, човјеку који је читав свој живот посветио српском народу на Косову и Метохији, Велимир Касалица уручио је захвалницу у име Словенског културног центра из Никшића.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This