Izaberite stranicu

У оквиру културно-духовне манифестације „Дани Светог Василија Острошког“, у четвртак 10. маја, јубиларни концерт поводом 25 година постојања одржао је хор Светог новомученика Станка из Никшића. Овом приликом, хоровођа проф. Ленка Дурутовић је за успјешно руковођење хором, изузетан допринос у украшавању богослужења и музичком образовању бројних генерација одликована Медаљом Светог Георгија II степена.

Концерту су присуствовали Митрополит бориспољски и броварски Г. Антоније, Архијереј Украјинске православне цркве Московске патријаршије, који је гост Епархије будимљанско-никшићке и надлежни Епископ г. Јоаникије.

Духовној свечаности присуствовало је бројно свештенство, монаштво, као и велики број љубитеља духовне музике и поштовалаца хора Светог новомученика Станка, којим руководи професор музике Ленка Дурутовић.

Уважене госте, публику и чланове хора поздравио је јереј Остоја Кнежевић, старјешина никшићког Саборног храма.

„Сабрали смо се изузетним поводом, у оквиру „Дана Светог Василија Острошког“, да обиљежимо 25 година постојања хора Св. новомученика Станка при Саборном храму у Никшићу. Велики је успјех окупити, у данашње вријеме, овако велику заједницу и овакав хор, какав својим умијећем, љубављу, а и строгошћу држи наша Ленка Дурутовић. Сви смо веома радосни, ми свештеници и вјерни народ, јер су наши хорови велико богатство. Посебно изражавамо радост због присуства нашег Епископа владике Јоаникија и молимо га да нас поздрави и упути свој архијерејски благослов“, рекао је отац Остоја.

Преосвећени Епископ Јоаникије подсјетио је да није било нимало лако, прије 25 година, наћи довољно чланова хора да би новоформирани хор почео са радом.

„Тек што се лед безбожништва и безбожне комунистичке идеологије почео отапати, а, ево, данас, послије 25 година упорног, истрајног рада и службе Господу, принесене са великом љубављу, имамо овако лијеп, изграђен, моћан хор у славу Божју. Овај хор је уљепшавао богослужења у овом светом храму, тако изграђујући и нас који га слушамо, а и себе. Љепота изграђује оне који је стварају, а и оне који је примају. Духовна љепота нас окупља, просвећује и уздиже наше мисли ка Небу, то је оно што оплемењује људско срце, оплемењује заједницу међу људима“, казао је владика.

Нагласио је да је проф. Ленка Дурутовић, хоровођа овог надалеко познатог хора, заслужила признање не само њега као Архијереја, него свих свештеника и вјерника Никшића.

„Од срца желимо да јој додијелимо високо одликовање наше Епископије Медаљу Светог Георгија II степена. Нека јој буде на здравље, срећу, радост и подстрек за будуће трудове, да са још већом ревношћу пјева у славу Божју, да сабира хор и на такав начин служи имену Божјем и овом светом храму“, поручио је Епископ Јоаникије.

Хор Светог новомученика Станка је, током свог јубиларног концерта, извео композиције: Величаније Светом Василију (Стеван Ст. Мокрањац), Њест свјат (Стеван Ст. Мокрањац), Воскресеније Твоје Христе Спасе (Корнелије Станковић), Царју небесниј (Јосиф Маринковић), Свјатиј Боже (напјев манастира Григоријата), Крест хранитељ всеја всељенија (Архангелски), Под Твоју милост (Дмитри Бортњански), Придите поклонимсја (непознати аутор), Плотију уснув (Александар Глазунов), Псалам 86. (Владимир Милосављевић).

Као солисти наступили су чланови хора: Лука Васиљевић, Горан Јурић, Андрија Васиљевић, Стефан Перовић, Василије Вујадиновић и Бранка Глушица.

Гост вечери био је хор Светог апостола Марка из Подгорице са диригентом, професорицом музике мр Јеленом Људмилом Радовић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

Pin It on Pinterest

Share This