Izaberite stranicu

У славу Светог оца нашег Василија данас је у Храму Светог Јована Владимира у Бару служена Света литургија. Началствовао је протојереј Љубомир Јовановић уз саслуживање протојереја-ставрофора Слободана Зековића.

Говорећи након прочитаног Јеванђеља о данашњем празнику отац Слободан је казао да је он јесте један од најрадоснијих дана у години а да је Св. Василије један од најомиљенијих светитеља, не само у нашем роду, него у цијелом Православљу.

-Свети Василије јесте наш понос, дика, наша утјеха. Он је дивно у своме животу испунио оне заповјести Господње, да изнад свега љубимо Господа свим срцем и свом дуушом. Свом снагом својом и цијелим бићем Њему да се предамо, а истом таквом љубављу да волимо једни друге. То је закон Христов, то је закон јеванђељски, који смо сви призвани да испуњавамо и по њему да живимо колико смо кадри и колико умијемо. Гдје ми запнемо, помоћи ће Господ благодаћу својом, љубављу својом и молитвама светих Његових, а међу њима и светога Василија, казао је отац Слободан.

Он је казао да је Господ  Светог Василија због великога трпљења, велике вјере и љубави обдарио многим даровима. Дао му је дар чудотворства.

-Да исцјељује народ од свих болести и патњи. Како тјелесних, тако и душевних. И како тада, тако и до данашњега дана. Чули смо у данашњем Јеванђељу како је народ са свих крајева Јудејских долазио да чује ријеч Христову. И не само да чује ријеч, него и да га се дотакне. И који год му је пришао са вјером исцјељивао се, каже Јеванђелиста. Господ је силом својом лијечио немоћи у људима, изгонио демоне и од сваке болести исцјељивао. И ту силу своју Божанску Господ даје кроз вјекове онима који га истински љубе и који му се предају цијелим бићем својим. Међу њима такав је и Свети Василије. И као што у данашњем Јеванђељу чусмо како се народ тискао само да се дотакне хаљина Христових, тако и данас ријеке људи долазе у Острошку пећину да се дотакну чудотворних моштију светог оца нашег Василија, рекао је отац Слободан и подсјетио да нема дана да поред његовог ћивота нема исцјељења.

-Хиљаде њих су записане, а много их више има оних које нису записане, али које је записао Господ. И слава Светога Василија из дана у дан све је већа. Али је већа и нада наша да ће Свети Василије, као што је и досад био, бити и увијек наш молитвеник и заступник пред престолом Бога живога. Што нам улива, заједно са осталима светима рода нашега, велику наду, утјеху и радост. Том радошћу којом нас радује Свети Василије да се радујемо у све дане нашега живота и ту радост да носимо у себи и да је дијелимо са другима, казао је протојереј-ставрофор Слободан Зековић.

Мноштво вјерника приступило је светом Причешћу, а након Свете литургије освештани су и колачи данашњих свечара. Отац Слободан је на крају свима који славе овог Божијег угодника честитао празник и позвао све присутне да сабрање наставе у крипти Храма.

 Дејан Вукић

 

Pin It on Pinterest

Share This