Izaberite stranicu

Концертом дјечијег хора Српског пјевачког друштва (СПД) „Јединство“ из Котора у Никшићу је у понедјељак, 7. маја  почела овогодишња духовно-културна манифестација „Дани Св. Василија Острошког“.

Хор, којим диригује Ивана Кривокапић, наступ је имао у Саборном храму који је посвећен управо острошком светитељу у чију част Епархија будимљанско-никшићка Црквена општина Никшић већ 19. годину организује вишедневну манифестацију.

– Св. Василије Острошки је духовни покровитељ, заштитник и слава града Никшића. Бог нам је подарио њега као заштитника, чудотворца и покровитеља, али је он заштитник и покровитељ свеколиког српског рода. Он је васељенски чудотворац, један од највећих светитеља у свијету, рекао је отварајући манифестацију Ратко Кривокапић, предсједник Црквене општине Никшић.

Которско СПД основано је прије скоро два вијека, а њихов дјечији хор у садашњем саставу функционише од 2001. године. Дјечији хор „Јединство“ редован је учесник црквених манифестација и академија, а често пјевају на недјељним и празничним литургијама. Осим наступа широм Црне Горе, представили су се и у Будимпешти и Београду, а већ имају снимљен компакт диск који су урадили под покровитељством Храма Св. Саве у Београду.

На репортоару концерта у никшићкој Саборној цркви, биле су бројне мелодије, попут карловачких и византијских напјева, као и пјесме Св. владике Николаја Жичког, а изводили су их уз клавирску пратњу професорице Ане Михаљевић, гитарску Петра Букилице и удараљки Милана Букилице.

Б.Б.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This