Izaberite stranicu

Свети Архијерејски сабор Српске православне цркве, чије је редовно годишње засједање у току, изабрао је досадашњег викарног Епископ диоклијског господина Кирила (Бојовића) за епархијског архијереја Епархије буеносајреске и централно-јужноамеричке СПЦ.

Дужност администратора ове Епархије до сада је обављао Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, а Владика Кирило је био његов замјеник у Јужној Америци.

Новоизабрани Епископ буеносајрески и јужно-централно амерички г. Кирило Бојовић 

Кирило (световно Милан) Бојовић рођен је 4. фебруара 1969. године у Подгорици, од родитеља Радула и Зорке (рођене Јовановић). Гимназију „Петар I Петровић Његош“ завршио је у Даниловграду 1987. г.

Дипломирао на Природно-математичком факултету у Подгорици 1992. са средњом оцјеном 9,68.

Магистарски рад је одбранио на Природно-математичком факултету у Београду 17. јула 1996. Од фебруара 1998. до фебруара 1999. био је на специјализацији на универзитету „Ломоносов“ – МГУ  у Москви.

Од 1993- 2000. је радио као асистент на ПМФ-у у Подгорици.

Московску православну духовну академију уписује 2005. и дипломира 2008. године.  Кандидатску дисертацију на МПДА  је одбранио 4. јуна исте године на тему „Митрополит Петар II Петровић Његош као хришћански философ“. За овај рад је добио прву награду у генерацији – награду свештеномученика Илариона архиепископа Верејског I степена. Истовремено је и ванредно завршио Московску духовну семинарију.

По благослову митрополита Амфилохија одлучује да продужи школовање на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, гдје му је нострификована (призната) диплома кандидата богословља, коју је стекао на Московској духовној академији; чиме је сгекао услове за пријаву докторске дисертације на ПБФ. Наставно вијеће ПБФ му је одобрило пријаву теме докторске дисертације са називом „Еклисиологија Светог Филарета Московског, код ментора Преосвећеног Епископа крушевачког г. Давида (Перовића).

Крајем 2000. г. постао је искушеник Цетињског манастира, гдје се уочи Петровдана, 11. јула 2004. замонашио и добио име Кирил.  Рукоположен је у чин јерођакона на Божић 2005. а за јеромонаха 21. маја 2006. г. Одликован је звањем протосинђела 3. јануара (на Оце) 2010. године и звањем архимандрита 30. јуна 2013. на празник Свих Светих приликом освећења крипте Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици од Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског др Амфилохија Радовића.

Одлуком Епископа-администратора Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија од 15. децембра 2014. године, постављен је за архијерејског замјеника у Епархији буеносаиреској и јужноцентралноамеричкој СПЦ.

На редовном засједању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, одржаном 14- 25. маја 2016. изабран је за викарног Епископа Митрополије црногорско-приморске, са титулом Епископ диоклијски.

За васпитача Богословије Светог Петра Цетињског на Цетињу постављен је 1. јануара 2009. године. Исте године, по одлуци Светог архијерејског синода СПЦ, постављен је и за професора Богословије Светог Петра Цетињског, гдје предаје Свето писмо Новога завјета.

Од Петровдана 2008. г. обавља и послушање главног уредника часописа „Светигора“ Митрополије црногорско-приморске. Од 2008. обављао је и дужност координатора наставе вјеронауке у Митрополији црногорско-приморској.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве, чије је редовно годишње засједање у току, изабрао је досадашњег викарног Епископa диоклијског господина Кирила (Бојовића) за епархијског архијереја Епархије буеносајреске и централно-јужноамеричке СПЦ.

Pin It on Pinterest

Share This