Izaberite stranicu

Викарни Епископ диоклијски г. Кирило служио је јутрос, на празник Светог апостола и јеванђелисте Марка, небеског покровитеља Подгорице, са свештенством Свфету службу у подгоричкој цркви Светог Ђорђа под Горицом.

У литургијској бесједи он је казао да је Свети Марко први записао благу вијест Христову.

„О томе да се Господ јавио у тијелу и да је васкрсао и побиједио смрт. Свети Марко је рођен у Палестини, одрастао је у јеврејском народу и одњегован у њиховим обичајима. Али је од првих дана Господње проповиједи слиједио за Господом Исусом Христом, иако није прибројан у дванаест већих апостола него лику седамдесет апостола“, рекао је Владика.

Он је подсјетио да је Свети апостол Марко непоколебљиво остао уз Христа до краја, до предаје Господа на крст.

„Све вријеме је био с Њим, слушајући Његову науку. Немојте да мислите да је и он ту науку лако примао у своје срце. Било је ту и сумњања и повлачења. Та сумња је логична, јер ни апостоли нијесу могли својом памећу одмах да спознају нешто што није од овога свијета. Тек послије свете Педесетнице, када је Дух Свети својом силом сишао у виду огњених језика, напунио душе апостола, они су постали непоколебиви проповједници васкрслога Христа“, казао је Епископ диоклијски.

Казао је да се апостол Марко сматра оснивачем и покровитељем Александријске патријаршије која има своју мисију широм Африке.

„Касније, послије много вјекова, хришћани су пренијели, склањајући их од најезде мухамеданаца, његове свете мошти у Венецију. То је било у 9. вијеку и зато је он постао покровитељ града Венеције. А пошто су ови простори били повезани са тим дијелом хришћанске територије, јер је тада Црква била једна, његов култ се пренио и овдје. Знамо да у Подгорици постоје темељи старог манастира Светог апостола Марка“, подсјетио је Владика Кирило.

На крају службе Владику је поздравио протопрезвитер-ставрофор Велибор Џомић, старјешина храма и архијерејски протопрезвитер подгорићко-колашински.

Рајо Војиновић

 

Pin It on Pinterest

Share This