Select Page

У навечерје празника Светог Николаја (Велимировића) охридског и жичког, у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици након Вечерње службе и освештања славског колача, Школа вјеронауке при овом Храму свечаним програмом свих група полазника прославила је своју славу.

На крају Вечерње присутнима се пастирским словом обратио протојереј Предраг Шћепановић који је истакао да је отац наш Николај који је са Светим Савом и Светим Василијем Острошким заорао најдубљу бразду у нашем народу био просветитељ, ктитор и пријатељ дјеце.

-Он је у Охриду, Битољу, Доњем Милановцу, Чачку и другим мјестима куда је ходила његова света нога и благосиљала његова света десница подигао сиротишта. Најпознатије је оно сиротиште у Богдају, гдје су дјеца пјевала “Ми смо мали сиротани у Богдају као у Рају”.  Умио је са дјецом, знао је са њима да шара васкршња јаја и пјева “Моја рука није права али ми је памет здрава”, рекао је отац Предраг.

Он је казао да су дјеца вољела Светог Николаја  јер су схватала да је он једно велико Христово дијете које је Бог послао у онај страшни 20. вијек.

– Светитељ и просветитељ Свети Владика Николај је био и пјесник “Куда год ходим Тебе находим, куда год гледам ја Тебе сретам, звезде су Твоје ти их сатвори, свака о Теби тајно румори. Руморе звезде сјајем у ноћи о Твојој слави о Твојој моћи, Исусе мој сведобро моје свако створење песму ти поје, нека ти поје и срце моје” , подсјетио је протојереј Предраг Шћепановић на  дивне стихове Владике Николаја исписане светом дјечијом душом.

КЛИКОМ НА ЛИНК ЧУЈТЕ КОМПЛЕТНО ОБРАЋАЊЕ ПРОТОЈЕРЕЈА ПРЕДРАГА ШЋЕПАНОВИЋА

Пригодни програм почео је празничним тропаром који су свом небеском покровитељу и заштитнику, Светом Николају охридском и жичком, отпјевали сви учесници прославе.

Ток програма подијељен је и разврстан у пар чинова, са појединачним или групним изведбама дјеце чланова хорова или полазника вјеронауке.

Прве су наступиле Ксенија Војводић и Анастасија Ристановић са рециталом и инструменталном виолинском пратњом.

Затим су се најмлађи, чланови хора „Васкрсењко“ представили композицијама  „Прољеће у шуми“, “Строго писмо” и  „Мачак мрк“.

Хор средње групе полазника извео је пјесме  “Два анђела шеташе“ и „Једном другарству нема краја“.

Након запаженог соло наступа младе и талентоване флауткистиње Николине Петровић услиједила је рецитација Ксеније Војводић као и кореографија “Како деца расту”.

Сами крај вечери обиљежио је наступ најстарије групе полазника Школе вјеронауке који су уз инструменталну пратњу клавира и гитаре извели композиције  “Христе Спасе”, “Св. Владици Николају” и “Ми смо деца неба”.

Вјероучитељ Павле Божовић је уручио 179 диплома за добро владање и изузетне резултате од којих је 58 диплома  групи најмлађих полазника, 81 средњој групи, а 30 диплома је додијељено најстаријој групи полазника Школе вјеронауке.

На самом крају програма, водитељи су се захвалили присутнима на великом одзиву и посјети наглашавајући да су на тај начин употпунили и увеличали ово славско сабрање.

Приредба уприличена поводом славе Школе вјеронауке подгоричког Саборног храма Васкрсења Христовог завршила се баш као што је и почела – радосним пјевањем тропара Светом Николају, након чега је и услиједила славска трпеза љубави.

Организатори и приређивачи програма су вјероучитељи Ана Ненадић и Павле Божовић.

Борис Мусић

Фото : Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This