Select Page

Његова светост Патријарх српски г. Иринеј данас је началствовао Светом архијерејском литургијом у Пећкој патријаршији уз саборно саслужење епископа сабраних поводом почетка редовног засједања Светог архијерејског сабора Српске православне цркве.

На почетку молитвеног сабрања Његова светост Патријарх је произвео мати Харитину у игуманију свете лавре Пећке патријаршије.

Обраћајући се мати Харитини, Патријарх је казао да је поставља на дужност Игуманије велике Светиње  да настави дијело и бригу оних који су били у овој Столици.

-Да испуните оно што Црква и сви ми желимо, да се ова Света обитељ сачува и настави да живи животом којим је живјела већ неколико стотина година. Пред собом имате велике и дивне примјере а најбољи примјер је оставила Ваша претходница мати Февронија која је у најтежем тренутку одлучила да остане у овој Светој обитељи, по цијену свога живота. Имате сестре пред собом, будите им мајка, рекао је Свјатејши Патријарх Иринеј.

Сабраним архијерејима, сестринству манастира и окупљеном вјерном народу ријечима литургијске проповиједи обратио се Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије истичући да овај Сабор без прекида траје већ 8 вијекова у Пећкој светој лаври, на Светој земљи косовској. Настављајући то Свето сабрање око распетог и васкрслог Христа Господа, око тијела и крви Његове, настављамо да свејдочимо Свети косовски завјет који је наставак Новог завјета у крви Христовој.

– Шта је Косовски завјет, шта свједочи ова древна светиња која је старија и од тих 8 вијекова? Свједочи, као и данашња Литургија, Христа  распетог и васкрслог, свједоћи принос „због свега и за све“ . Сва историја овог светог простора и земље  је истовјетна са историјом Светога града Јерусалима те није случајно да косовско-метохијске светиње, њих више од 1.500, овдје називамо Новим Јерусалимом. Оно што се догодило са Првим Јерусалимом, распетим, али Васкрслим Господом прије више од 2.000 година то се непрекидно догађа са Његовим тијелом, Црквом Његовом, казао је Митрополит.

Он је истакао да оно што се догодило и догађа са Јерусалимском црквом, мајком свих цркава, са Антиохијском, гдје су ученици Христови први пут добили назив Хришћани, са Васељенском патријаршијом, мајком словенских цркава, да се све то догађа и са Божијом црквом на овим просторима, силом Духа утемељеној и посвједоченој милионима оних који се нијесу разбјежали већ су остали вјерни Христу Богу и овом сабрању.

– Наставља се историја у знаку Христовог распећа и васкрсења широм васељене. Наставља се историја цркве Божије на КиМ, гдје је наш народ склопио Свети савез са Господом у крви Христовој и оних који су му вјерни били, Светог Лазара, Стефана Дечанског, Светих пећких архиепсикопа и патријараха…. Преко 20 сеоба са ових простора је доживио овај народ, светиња и распета Црква од времена Цара Лазара. Било је и страшнијих сеоба од ових данашњих, али ни она није мала, казао је Егзарх пећког трона.

Митрополит је истакао да крст који носи данашњи Патријарх српски Иринеј није мали.

– Носи Патријарх крст свих својих претходника до Патријарха Павла косовског мученика који је чувао све ћивоте на КиМ 35 година. Живи свједоци Живога Христа били су сви они који су крвљу својом посвједочили Христово распеће и васкрсење до наших времена, али у свим тим временима било је оних из овог народа који су се, попут оних првих  Христових ученика, одрицали и побјегли од Христа. Међутим, и у тим временима било је вјерних свједока Христа и чувара ових светиња,  који су себе уградили у ове светиње као што су чинили њихови преци. Благодарећи њима, ћивотима Св. краља Стефана Дечанског, Светих пећких архиепсикопа, Св. Јоаникија Девичкога, Петра Коришкога зна се ко је овдје био, ко остаје за вјечност на овим светим просторима до краја света и вијека и све док буде њихових ћивота нема опасности за Цркву, Косовски завјет без обзира на оне који га проглашавају за митологију, истакао је владика Амфилохије.

Митрополит је казао да се Свети архијерејски сабор Српске православне цркве наставља у Пећкој патријаршији који су покушавале све демонске силе овога свијета да разоре, али нијесу успјеле јер не може се Бог убити, Часни крст прогнати и Сила Христа Васкрслога уништити јер она остаје ту гдје су Његови живи свједоци.

-Косово и Метохија са својим Косовским завјетом нијесу ништа друго до продужетак Христове голготе и васкрсења, гробница која као и Христова, није гробница безнађа већ живоносни, неуништиви гроб. И овај Сабор је доказ непобједивости Христа распетог и васкрслога, Новог завјета у крви Христовој и Косовског  запечаћеног  крвљу Косовског великомиченика  Лазара па све до Оливера Ивановића и многих других из овог нашег времена, рекао је Митрополит и закључио:

„Као што се Божија прва црква послије гоњења из Јерусалима  проширила на сву васељену тако се и овај Пећки олтар проширио. Ево данас сабраних Епископа из Аустралије, Сјеверне и Јужне Америке што посвједочује снагу Цркве и вјеру народа.“

Његова светост Патријарх српски г. Иринеј на крају Литургије казао је да  је Пећка патријаршија наша највећа светиња у којој су се сабирали наши оци, праоци кроз историју.

-Нека нас Господ молитвама свих Светих који почивају на КиМ на челу са Светим Стефаном Дечанским сачува и да нам снаге и силе да надвладамо искушења, невоље и зла која доживљавамо у овом времену заједно са нашим народом који је остао на КиМ. Да се помолимо Господу да се дотакне срца и душа косовских житеља како би се вратили својим домовима и црквама иако су спаљени, казао је Патријарх и подсјетио да нам није први пут у историји да проживљавамо овако тешке тренутке.

-Господ нам је увијек помагао кад смо били са Њим. И данас је то једини услов да се вратимо на КиМ и да ову Свету земљу напојену крвљу и испуњену костима светих мученика населимо, чувамо и одржимо. Да Светињу косовско-метохијску коју смо наслиједили од светих предака, сачувамо и предамо у наслеђе онима који ће доћи послије нас. Останимо вјерни Господу.  Страдали смо увијек када би смо заборављали ко смо, шта смо и чији смо наследници. Нека нам Господ поврати памћење и сјећање да смо потомци великих светих предака, мученика који нису само ријечима бранили ову Свету јерусалимско-палестинску земљу него и својим животима и крвљу. Нека та њихова крв и животи сачувају све наше на КиМ, казао је Патријарх отварајући Свети архијерејски сабор у Пећкој патријаршији.

Весна Девић

Фото: Јован Радовић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This