Select Page

Делегација Одбора за обнову манастира Михољска Превлака борави од 26-28 априла у посјети италијанској Венето регији. Повод посјете је прикупљање потребне историјске грађе везане за Боку и сам манастир.

Вишечлана делегација предвођена свештеником Миајлом Бацковићем и архитектом  г. Владаном Здравковићем чланом стручног тима задуженог за обнову Превлачке светиње, била је гост Покрајинске владе ове регије.

У Верони је одржан конструктиван састанак са министром Стефаном Валдагамберијем и тимом стручњака из области архитектуре на челу са архитектом Николом Папа Ђардином, који је члан и  нашег експертског тима. На захтјев делегације Одбора за обнову Превлаке састанку су присуствовали и представници Венецијанског архива којима су тражени веома важни подаци о Манастиру, политичком и друштвеном стању Боке прије, током и послије рушења Михољске превлаке.

Након састанка организован је обилазак Вероне и старих базилика на којима је урађена обнова и реконструкција. Богата историја овог града и однос према споменицима културе и црквама су дио информација које ће бити идејно корисне и за рјешавање обнове манастира Михољска Превлака.

По ријечима јереја Миајлом Бацковићем посјета је била организовано на највишем нивоу а договорено је да се у том духу истинског екуменизма у Христу настави сарадња на обнови Превлачке светиње.

-Понуђена нам је сарадња на више поља везано за обнову манастира а веома драгоцјено је било присуство г. Здравковића који је као један од највећих стручњака из ове области имао кључну улогу у нашим разговорима, казао је отац Мијаило уз благодарност домаћинима на труду и времену који су посветили делегацији Одбора за обнову манастира Михољска Превлака током њиховог боравка у Италији.

Pin It on Pinterest

Share This