Izaberite stranicu

Уочи Недеље мироносица, 21 априла у паштровској парохији освештан је и постављен мозаик са ликом Светог Стефана Штиљановића изнад улазних врата Цркве која је посвећена овом Божијем угоднику.

Мозаик је израдио и као прилог даровао Јован Пака Кентера, оснивач Школе мозаика на Светом Стефану.

Монтажу мозаика обавио је г. Милија Ивановић уз помоћ чланова Црквеног одбора, који су заједно са парохом уз обред освештавања исказали молитвену благодарност Богу и дародавцу Јовану-Паки.

По завршетку освећења мозаика, протојереј Драгослав Ракић парох паштровски је казао да се овим сабрањем обиљежава више значајних тренутка и активности у парохији.

-Са данашњим даном завршавамо грубе грађевинске радове на изградњи ове светиње и свега око ње, а самим чином освештавања мозаика улазимо у дуго ишчекивану радост великог освећења ове светиње. И ово мало богослужење у овом храму је, по свједочанству мјештана, прво након више од најмање 100 година. Због тога благодаримо Господу на свему до сада уприличеном. Молимо и благослов Светог Стефана да својим молитвеним заступништвом штити, храбри и јача парохијане и све оне докле сеже његов лик са ове иконе и светиње, како би и даље могли да чинимо дјела достојна његовог имена, а да уједно будемо спремни за нова дјела на очувању паштровских светиња и унапређењу парохијског живота и заједнице, а кроз њихово очување, да научимо да чувамо себе саме и душе наше, казао је отац Драгослав.

Црквени одбор је по завршетку освећења мозаика обишао цркве Св. Стефана Штиљановића и Св. Саве у Ђенашима на којима су вршени радови у протеклој години.

Касније је у школи вјеронауке у Тудоровићима одржан и састанак, који је отворио предсједник Црквеног одбора Крсто Рађеновић износећи благодарност што је за кратак период урађен велики посао и то истовремено на двије светиње. Посебно је истакао значај да је  домаћинским односом урађен велики обим захтјевног завршног дијела посла.

Истакнута је велика ажурност и залагање г. Вида Рађеновића који је у координацији са извођачима радова и свештеником испратио све активности током рада на овим светињама.

Подсјетили су да је донацијама сакупљено 11.700 евра, од којих је у Цркву Св. Стефана Штиљановића уложено 9,096.22 евра, а у Цркву Светог Саве (завршетак Гувна и горњег платоа и дворишта)  2,633.45 евра.  Утврђено је да је у оквиру радова на захтјевном подручју извршена припрема, бетонажа и поплочавање као и зидање више стотина квадрата земљишног простора.

Донације су сакупљене искључиво од мјештана тј. саплеменика Паштровића и у досадашње радове кроз протекле три године на изградњи Цркве Светог Стефана утрошено је близу 80,000.00 евра.

Као посебна тема којом ће се овај одбор а и Паштровићи бавити у наредном периоду истакнут је институционални положај парохије и питање техничких трошкова у функционисању парохије, школе вјеронауке, хора и других активности, чији трошкови  износе око 20,000.00 евра на годишњем нивоу што отежава рад школе и уопште функционисање саме парохије.

Свечано цјелодневно сабрање завршено је братском трпезом љубави.

Pin It on Pinterest

Share This