Izaberite stranicu
Поред свих невоља са којима се Венецуела сусреће, парохије Српске православне цркве све више успјевају да покажу смисао живота становницима ове земље. То се  поготово види током ових празничних дана када славимо Христово Васкрсење.
Презвитер Паве Пења клирик СПЦ  служио је Свету литургију и вјенчао је Венецуалце Јоану и Андреаса на Томину недјељу у Храму Светог Јована Крститеља у Маракају.
Ово двоје младих људи су ове године прешли у православље и крштени на празник Светог Јована Крститеља да би већ током ових васкршњих празника ступили у Свету тајну брака. Њихови кумови Давид и Мариаангел, Потругалац и Венецуеланка су такође прије двије године прешли у православље. Ово веома дирљиво васпостављање и институција кумства по православној традицији и канонима је овдје нешто потпуно ново.
Отац Павле је у својој бесједи говорио о смислу Свете тајне брака и њеној чедности и светињи, критикујући полигамију и конкубинат која је на овом континенту распрострањена  као коров.
У Каракасу је Свету литургију служио архимандрит др Евстатије Аздејковић који је у бјеседи након Светог јеванђеља пренио поздраве наше браће и сестара из Доминикане.
Говорећи о почетку стварања човјека и његовом смислу он је казао да  је циљ нашега живота васкрсење које нам је опипљиво као што су апостолу Томи биле опипљиве ране нашег Господа Исуса Христа.
-Много сам ражалошћен на ове Ватиканце, нећу да их зовем Римокатолицима јер има у Риму много православних, али сам их дефинисао као Ватиканскосабране, јер замислите у Средњем вијеку они нису ни једну научну теорију прихватили, већ су протјеривали оне који су мислили и тиме доприносили човјечанству. Послије оберучке прихватају једну теорију која се коси са васкрсењем, а то је да је човјек постао од мајмуна. Због тога на жалост и нема оног Васкрсења којег треба да има у Јужној Америци. Нема овдје литургијског васкрсења, тј. нема циља за човјека а циљ човјеков је Васкрсење и живот вјечни преко Светих тајни. Тога нема јер су сметнули са ума да су настали по слици и прилици Божијој, сметнули су са ума и Нови савез човјека са Богом тј. Свету литургију и Свето причешће које нас воде у вјечност и у Васкрсење, казао је архимандрит др Евстатије.

Pin It on Pinterest

Share This