Select Page

У Томину недјељу, прву недјељу после Васкрса, која се још назива и недјеља Антипасхе или Бијела недјеља, у Храму Светог Јована Владимира у Бару служена је Света литургија којом је началствовао протојереј Љубомир Јовановић уз саслуживање протојереј-ставрофора Слободана Зековића и јереја Младена Томовића.

Након што је Марко Орландић прочитао Апостола а Јеванђеље отац Љубомир, надхнуту бесједу вјерном народу изговорио је отац Слободан рекавши да се данас налазимо у другој недјељи по Пасхи која се назива и Томина недјеља због Јеванђеља које се у њој чита.

Говорећи о томе како апостол Тома није вјеровао ријечима оних који су видјели Христа док сам не опипа Његове ране, и да је Господа кад му се  јавио исповједио ријечима „Господ мој и Бог мој“, отац Слободан је казао да је ради свих нас Господ допустио да се ово деси.

-Допустио да се пројави та слабост Томина да би се и он, али и сви ми преко њега утврдили у вјери да је Христос заиста васкрсао. Да то није било никакво привиђење нити нека обмана, него да је заиста тијелом својим васкрсао из гроба и свакоме од нас отворио пут у васкрсење из мртвих и живот вјечни. Зато и ми у овај свети дан са Томом и са цијелом црквом у свој васељени пјевамо радосну пјесму да је Христос васкрсао и да је заиста Он Господ и Бог наш, рекао је протојереј-ставрофор Слободан.

Вјерни народ је приступио Светим даровима и причестио се тијелом и крвљу Господњим. Сабрање је затим настављено у крипти Храма.

Pin It on Pinterest

Share This