Select Page

Синоћ је у Словенском центру у Никшићу одржана промоција књиге др Владимира Лепосавића „Ухваћени у вршењу својих права“.

Владика будимљанско-никшићки Јоаникије обратио се присутнима говорећи о књизи др Лепосавића. Владика је рекао да се Лепосавић у књизи бави актуелним питањем идентитета уопште.

 „Тиме се не бави само као правник, мада преовлађује та правна реторика и правна мисао са добрим познавањем правних теорија и ранијих и модерних“, оцијенио је Владика Јоаникије.

Он је нагласио да Лепосавић у књизи јако лијепо користи поједине увиде Његошеве, Андрићеве, Црњанског и осталих мислилаца који су се дотицали тако сложне теме као што је идентитет.

Владика је рекао да се Лепосавић у књизи дотакао и питања цркве у Црној Гори.

„То је једно од важних питања и важних проблема и са правне тачке гледишта. Ту је право у Црној Гори управо најтање, и право и правда, баш што се тиче језика и цркве“, истакао је Владика.

Он се током свог говора највише осврнуо, како је и сам рекао, на положај Српске православне цркве у Црној Гори у односу на остале вјерске заједнице након доношења Устава 2007. године.

„Власт Црне Горе није хтјела са са Српском православном црквом, као већинском црквом у Црној Гори потпише уговор  о међусобним односима“, нагласио је Владика.

Он поздравља акт власти Црне Горе која је исти уговор потписала са свим осталим вјерским заједницама у Црној Гори.

Владика будимљанско-никшићки рекао је да овај уговор који је власт потписала са Светом столицом за њега у потпуности у реду.

„Начела тог уговора су и за нас потпуно прихватљива, нарочито уколико би власт жељела да испоштује већинску цркву као што је жељела свим срцем и свим бићем и потрудила се да са католичком црквом направи на обострано задовољство. Ми смо то поздравили“, поручио је Владика и додао:

„Настојали смо да држава потпише уговор и са српском црквом и ту су настали не само неки недозвољени и неприхватљиви притисци, него и понижавања што се никако не може прихватити, јер ми не можемо прихватити да у својој држави и то као већинска црква будемо третирани са анимозитетом“.

Он је такође рекао да је Власт жељела да са другим вјерским заједницама у Црној Гори изгради добре односе и то је посвједочила добром вољом потписивањем уговора на обострано задовољство, а за Српску православну цркву важи како истиче Владика „наопако срочени закон“ и то је била намјера од које власти Црне Горе нијесу ни данас одустале.

„Једино што их је спријечила јесте Венецијанска комисија која је видјела нацрт закона и она га је као неприхватљив одбацила, али намјера је остала“, оцијенио је Владика и закључио:

„Имамо стрпљења и добру вољу да ово питање ријешимо на обострано задовољство“.

Осим владике Јоаникија, о књизи су говорили проф. др Душан Крцуновић и проф. др Будимир Алексић. Медијатор вечери био је мр. Милорад Дурутовић.

Д.М.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This