Izaberite stranicu

У оквиру вишедневне манифестације „Дани руске духовности и културе” у Херцег Новом 9. априла  у дворани „Парк“  одржан је Васкршњи концерт на којем су учествовали Црквени хор „Свети Сава“, вокално –инструментални састав „Калдана“ и културно–умјетничка друштва „Игало“ и „Илија Кишић“ из овог града.

Васкршњи концерт је почео пјесмом „Христос васкресе“ и здравицом коју је изговорио деветогодишњи Милош Богдановић.

Хор „Свети Сава“ под диригентском палицом Сање Радовић извео је више духовних пјесама и на руском језику: „Богородице Дјево“ и „Вјун над водој“ („Вьюн над водой“).

Овај хор баштини традицију истоименог хора основаног 1928. године у храму Вазнесења Господњег на Топлој. Обновљен је крајем прошлога вијека и једно вријеме је радио при цркви Светог Архангела Михаила.

Успјешан премијерни наступ на овом концерту имао је новооформљени ВИС „Калдана“, који чине шест извођача: пет женских и један мушки вокал, професор музике Ђуро Познановић који је уједно и клавирска инструментална пратња.

Из богатог и разноврсног репертоара за ову прилику су извели пјесме на руском језику, „Рјабинушка“ и родољубиву „Коњ“ и  побрали бурне аплаузе.

У другом дијелу „Васкршњег концерта“ наступили су најмлађи чланови два херцегновска културно–умјетничка друштва.

Дјечји ансамбл КУД „Илија Кишић“ из Зеленике извео је „Буњевку“ и „Игре из Србије“, а чланови КУД „Игало“ одиграли су мађарски „Чардаш“ и македонску „Тресеницу“.

У оквиру ове манифестације дан прије, 8.априла је одржано руско фолклорно и музичко вече ансамбла „Родник“ из Москве.

У првом дијелу двочасовног концерта чланови ансамбла су кроз 12 тачака публици представили фолклорно национално богатство из Русије, а у наставку програма су извели 10 народних игара и пјесме из Украјине.

Наступи су испраћени бурним аплаузима, посебно извођење популарне „Калинке“, као и познате српске народне пјесме „Ој, ружице румена“ која је припремљена за ово гостовање и први пут изведена пред херцегновском публиком.

Солисткиње Ансамбла су биле Љуба Петренко, Јелена Замјатина, Светлана Зинчук и Глафира, побједница више фестивала, међу којима „Словенска култура“ у Напуљу 2013. и „Дијалог културе“ у Тренту 2014. године.

Гости из ансамбла „Родник“, који чине чланови из Русије, Украјине и Италије, су поручили да живе и раде као једна породица и да за њих не постоје границе, што желе свим нацијама. Заједнички циљ им је очување и промовисање културе и традиције.

– Име групе – „Прољеће“ говори само за себе. Уосталом, кристално чиста вода настаје с прољећем, и то је почетак свега. Одабрали смо то име јер желимо сачувати наше коријене, нашу традицију и подијелити их свима који желе да сазнају нешто више о нашим народима. Пјесме из нашег репертоара су веселе и шаљиве, тужне и романтичне, каква је и душа наших народа. Оне говоре о осјећањима људи, а често су повезана са вјерским и народним обичајима, поручили су из ансамбла„Родник“ који сваке године обогаћује репертоар како би што боље показали богатство своје културе.

За украјинске пјесме и плесове кажу да имају много сличности, али и разлика у односу на руско фолклорно насљеђе.
– Пјесма се, као и плес, одражава на душу људи, и испољава сва његова осјећања – радости и туге, пјева о херојским побједама и тешким поразима, о раду тежака, шаљивим догађајима и слично. Украјински народни плесови имају широк распон од страствене игре до мирног, благог тока, а женски покрети често подсјећају на таласање површине воде. Дјевојке плешу весело и кокетирају, па наизмјенично мијењају расположење до скромности и срамежљивости, објашњавају из „Родника“ одлике украјинског плеса.

Чланови овог ансамбла, који са великим ентузијазмом представљају културу Русије и Украјине, захвалили су се Црквеној општини топаљско – херцегновској на позиву за гостовање, као и публици својим симболичним поздравом „из срца до Сунца свима вама“.

Манифестација „Дани руске културе“ у Херцег Новом траје до 14. априла.  Организатор је Туристичка организација Херцег Нови, уз подршку Општине Херцег Нови, а у сарадњи са Митрополијом црногорско-приморском и градским установама културе: Музеј ,,Мирко Комненовић“, Галерија ,,Јосип Бепо Бенковић“, Херцег Фест и Градска библиотека и читаоница.

Извор: Радио Херцег Нови

Фото: Татјана Витомировић

 

Pin It on Pinterest

Share This