Select Page

У оквиру манифестације „Дани руске духовности и културе“ у Херцег Новом јуче је у галерији „Фреска“ отворена изложба фотографија посвећена кључним етапама израде мозаика на куполи храма Светог Саве у Београду, највећег православног храма на Балкану.

Поставку је урадио Центар за науку и културу Русије и „Руски дом“. Изложба садржи 32 информативне фотографије АЗ формата димензија 100 х 70 цм о етапама унутрашњег осликавања овог највећег храма на Балкану.

Мозаик, дар руског народа, који представља Вазнесење Христово реализовао је умјетнички колектив под руководством члана Руске академије умјетности Николаја Мухина.

Према ријечима Славице Милошевић, кустоса галерија „Фреска“, уређење куполе храма Светог Саве један је од највећих пројеката мозаичког декорисања криволинијског простора у свијету.

Укупна површина мозаика је 1.248 квадратних метара. Мозаик је тежак 40 тона и налази се на висини од 65 метара. На постављању централне композиције било је ангажовано 70 умјетника из Русије и Србије.

-Није било једноставно у овом малом галеријском простору организовати изложбу и представити импозантан пројекат. Али, надамо се да смо бар дјелимично успјели у томе, рекла је Милошевићева.

Изложбу је отворио директор Тверског колеџа културе др Алексеј Евганијевич Баранов који је нагласио да ова чудесна изложба обухвата искуства Библије, предања и митове, али је и уједно и модерна изложба. По мишљењу умјетника, као да су завирили у Средњи вијек. Аутори су мајсторски „пливали“ кроз простор и вријеме.

-Ово је изложба у којој се аутори обраћају вјерницима и показују какви су наши коријени, како их треба чувати, рекао је Баранов.

Још један изузетан мотив овог сабрања у галерији „Фреска“ било је и Бараново предавање на тему „Дођи у Црну Гору да би боље упознао Русију“, искуство Међународног омладинског пројекта. Био је то дио приче о сарадњи студената Тверског колеџа културе, односно Министарства културе Русије и Епархије будимљанско-никшићке.

У име домаћина Баранова је поздравио и захвалио се на подршци и учешћу протојереј-ставрофор Радомир Никчевић.

Pin It on Pinterest

Share This