Izaberite stranicu

Евхаристијским сабрањем на Велику суботу у Цркви Великомученика Ђорђа под Горицом началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић са својом браћом саслужитељима, протом Драганом Станишићем, јерејем Блажом Божовићем и ђаконом Иваном Црногорчевићем.

Након прочитаног Јеванђелског зачала празничном бјеседом окупљенима се обратио началствујући свештенослужитељ, прота Кљајевић рекавши да нас Света четрдесетница подсјећа на Свети пост да Цркве чешће посећујемо, гријехе своје исповиједамо и кајемо се за све учињено било мислима или дијелима.

– Нашег највећег Добротвора ухватили су наоружани јеврејски војници ноћу у Гетсиманском врту, без кривице и оптужбе док је био на молитви. Ухватили су га и осудили на смрт. У петак су Га разапели на Крсту на коме је издахнуо као човјек по тијелу а као Бог је у недјељу трећега дана Васкрсао из Гроба и послије 40 дана отишао на небо. Док су Га мучили, судили, био је кротак као јагње, носивши Крст на Голготу, све је подносио мирно иако су му ексерима закивали руке и ноге. У Суботу је Господ Исус Христос сишао као Бог у пакао и показао да и отуда спасава људе. И ови дани управо нас подсјећају да размишљамо о свему овоме, казао је је прота Кљајевић и истакао да нас они уче трпљењу, праштању, страдању, скушености, мукама али и радости Васкрсења којима се завршавају све наше муке и патње јер Његово Страдање је објашњење нашега страдања.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This