Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је данас, на Велику суботу са свештенством Свету архијерејску литургију у Цркви Вазнесења Господњег на Топлој у Херцег Новом.

Овом Светом службом почела је манифестација „Дани руске духовности и културе“, која ће трајати до 14. априла, а њени организатори су Црквена општина топаљско-херцегновска, Туристичка организација Херцег Нови и ЈУК „Херцег фест“.

Пред почетак Литургије Владике је у првине монашкога звања обукао послушнике манастира Савина Филипа, Сава и Божидара.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Митрополит Амфилохије је рекао да је Бог човјека створио за вјечни и непролазни живот.

„То је потврђено Христовом смрћу, јер је својом смрћу Христос смрт побиједио и као Бог вратио људској природи њену изворну љепоту и доброту, и мудрост и знање, и човјеку подарио вјечни и непролазни живот“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Казао је да кроз Христово распеће, Христово погребење, Христову смрт у људску природу и свеукупну Божанску природу улази нови квасац вјечнога живота.

„Сам Бог прима на себе људску природу и постаје човјек, постаје Богочовјек. И то је оно што даје овоме дану посебни значај. Зато се и назива Великом суботом у коју се сабирају све суботе и сви дани стварања човјековог, сва историја људска се сабира. И однос Бога према свијету и однос човјека према Богу се сабира у овај суботњи дан“, казао је Владика.

Додао је да су и Благовијести, које се такође данас прослављају, исто тако уграђене у овај велики и свети дан.

„Управо зато што је анђео небески јавио Пресветој Богородици да ће родити сина, да ће он бити спаситељ и искупитељ свијета. И то се догодило и Његово дјело Божанско, Богочовјечанско, оно се наставило у току три године Његовог служења, односно тридесет и три године Његовог земног живљења, да би, ето, кроз тајну смрти, своје смрти као човјека, сила Божја ушла у људске кости. Као што су васкрсле Христове кости и Христос из гроба устао, тако ће и људска природа и сви људи васкрснути кад буде други долазак Христов. И обновиће се и небо и земља и биће земља – нова земља, а небо – ново небо“, казао је Митрополит Амфилохије.

Након Светог причешћа, Владика је подсјетио да се ове године навршава сто година од обнове Московске Патријаршије.

„Након велике трагедије великог руског народа обновљена је Московска Патријаршија. И Патријарх Тихон био је први исповједник. На томе исповједништву се темељи култура велике и моћне православне руске државе, и онда и данас и у вјекове… И зато је мени радост да имамо ових дана овдје и дане културе московске и сверусијске, не само обиљежавање 300-те годишњице топаљске комунитади“, рекао је он.

Владика је подсјетио да ове године славимо и стотину година од обнове Пећке Патријаршије.

„Сто година од обнове Пећке Патријаршије и сто година од обнове Московске Патријаршије“, истакао је Митрополит Амфилохије.

Многобројним вјерницима обратио се и градоначелник Херцег Новог Стеван Катић који је изразио задовољство због присуства Митрополита Амфилохија на овај празник на Топлој у Херцег Новом.

„Херцег Нови ове године слави један заиста значајан јубилеј – триста година топаљске комунитади. Ми смо, као световна власт, заједно са овдашњом Црквеном општином и формирали организациони одбор његове прославе. Он ради пуном паром“, рекао је Катић.

Катић је говорио о реконструкцији вјерских објеката на Топлој и захвалио свима који су помогли њихову обнову. Такође је поздравио делегацију из Русије која ће присуствовати „Данима руске духовности и културе“.

Митрополит Амфилохије је их је такође поздравио нагласивши да се посебно радује побратимству Херцег Новог и руског града Рибинска.

„То се темељи на преподобном Теодору Ушакову. Овдје смо ми заједно кроз вјекове, откад знамо за себе. И нема никакве ни земаљске ни небеске демонске силе која би могла да раздвоји нас православне Србе и благословену матушку Русију“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Потом је, по древном, ранохришћанском обичају организовано саборно крштење дјеце и одраслих у мору, чиме је Цркви Христовој прибројано десет нових чланова.

Митрополит Амфилохије је, након што их је све запечатио печатом дара Духа Светога, рекао да су овим чином сви они примили залог вјечнога и непролазнога, бесмртнога живота.

„Од данас сте постали бесмртници, вјечни живот примили. Ништа светије на овој земљи нема од рођења дјетета и од крштења дјетета. То су двије највеће светиње које се догађају на овој земљи“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић

 

Pin It on Pinterest

Share This