Izaberite stranicu

Годишње свечаности Удружења Бањана и Рудина „Владика Сава Косановић“ почеће у суботу 3. марта, промоцијом новог – трећег броја „Љетописа Бањана и Рудина“, која ће се одржати у 19 часова Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу.

О Љетопису ће говорити Вишња Косовић, др Будимир Алексић, Чедо Баћовић, Веселин Матовић и Милутин Мићовић.  Учествоваће хор „Мати Ангелине“и гуслар Илија Миљанић.

Љетопис излази једном годишње и садржи низ рубрика које обухватају цјелокупан живот на простору Бањана и Рудина.

-Часопис обухвата све области живота, прошлост и садашњост, и на неки начин треба да буде штит за садашњу нашу генерацију и за све будуће, да се не изгубе у искушењима која намећу историјска времена. Оно што је садржано у овом броју Љетописа може послужити заиста као прави путоказ и оријентир за онога ко жели да прати и посвети пажњу текстовима, рекао је професор Веселин Матовић, представник Удружења на недавној конференцији за новинаре на којој су најављен Програм ове свечаности.

Централни текст у новом броју Љетописа посвећен је владици Сави Косановићу чије име Удружење носи.

Часопис сабира, по ријечима уреденика Милутина Мићовића, народно насљеђе али и савремене ствараоце везане за овај крај у никшићкој општини.

Мићовић истиче да је у новом броју велика пажња поклоњена етнологији, народном насљеђу, начину како се живјело, говорило, мислило, па су ту и народне приче, пословице и историјски догађаји као што су битка на Граховцу, чија се  160 годишњица обиљежава ове године. По његовим ријечима концепцијска интенција Љетописа јесте да покаже овај дио Црне Горе, односно Старе Херцеговине и њено насљеђе, њено учешће у ослободилачким ратовима крајем 19. вијека и у стварању ове Црне Горе.

У недјељу, 4. марта, са почетком у 9 часова, у никшићкој Саборној цркви Светог Василија Острошког, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служиће са свештенством Свету Архијерејску Литургију, а потом обавити годишњи помен Митрополиту хаџи Сави Косановићу, чији земни остаци почивају у старом градском гробљу у Никшићу.

Након тога, у 12 часова у Црквено-народном дому биће одржана редовна годишња скупштина Удружења Бањана и Рудина “Владика Сава Косановић”.

Pin It on Pinterest

Share This