Izaberite stranicu

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и одлуком Светог Архијерејског Синода, Његово Високопреосвешетснтво Митрополит дабробосански г. Хризостом, у својству изасланика свете Српске Цркве, боравиo је од 24. до 26. фебруара 2018. године на Кипру, тачније у главном граду ове острвске државе – Никозији.

Наиме, поглавар Кипарске Православне Цркве Његово Блаженство г. Хризостом II  обележио је 40-годишњицу архијерејског служења. Тим поводом, у Недељу Православља организовао је саборно православно служење свете Литиргије у Никозији и свештено-народни сабор. У братску посету Његовом Блаженству Архиепископу г. Хризостому II стигли су Њихова Блаженства Патријарси александријски г. Теодор и антиохијски г. Јован. Митрополит вирулски г. Пантелејмон стигао је у име Патријарха константинопољског г. Вартоломеја, Митрополит  смоленски г. Исидор у име Патријарха московског и све Русије г. Кирила, док је Митрополит дабробосански Хризостом стигао у име Патријарха српског г. Иринеја.

Митрополит трговештански г. Нифон на сабрању је представљао Патријарха румунског г. Данила, Митрополит врацијски г. Григорије Патријарха бугарског г. Неофита, а Митрополит хонијски г. Сава Патријарха грузијског г. Илију II. У име Архиепископа атинског на прославу јубилеја дошао је Митрополит месинијски г. Хризостом, у име Митрополита варшавског и све Пољске Архиепископ врацлавски г. Георгије, у име Архиепископа тиранског и све Албаније Митрополит бератски г. Игњатије и у име Архиепископа чешког и словачких земаља Митрополит михаловски  Георгије.

40-годишњица архијерејског служења (као Митрополит пафски 30 година и 10 година као Архиепископ кипарски) обележена је свеправославним саборним служењем свете Литургије којој је начелствовао Патријарх александриски г. Теодор и свештено-народним сабором у попдневним часовима. И торжествењна Литургија и сабор одржани су у предивном храму Свете Софије у Никозији која преставља копију цркве Свете Софије у Цариграду, а коју је као ктитор подигла породица  Палаки К. Сари. Освећена је 4. маја 2012. године.

На свештено-народном сабору, поред домаћина Архиепископа кипарског г. Хризостома II, говорили су и домаћина поздравили Митрополит пафски г. Георгије,  патријарси г. Теодор и г. Јован X, као и председник Кипра г. Анастасијадис и изасланик Патријарха константинопољског Митрополит вирулски г. Пантелејмон.

У наставку свештено-народног сабора одржана су и тематска предавања. Митрополит Константије г. Василије одржао је предавање на тему Аутокефалност и саборност Кипарске Православне Цркве. Игуман манастира  Симонопетре архимандрит Јелисеј одражао је предавање на тему Монаштво и савремени свет. Игуманија манастира Светог Ираклидија поред Никозије оржала је предавање на тему Женско монаштво на Кипру, док је старац Атанасије, игуман манастира  Тродитисе, одржао упечатљиво превање О монашком идентитету.

У току свечане вечере, коју је за све госте и званице приредио архиепископ Хризостом II, домаћинa су поздравили изасланици поглавара помесних Православних Цркава. Поздрављајући Његово Блаженство, Митрополит дабробосански г. Хризостом је поручио:

-Ваше Блаженство г. Хризостоме, Архиепископе кипарски, у име Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве и у име наше смерности поздрављамо Вас и честитамо Вам 40-годишњицу архијерејског служења. Истовремено, Ваше Блаженство, преносимо Вам срдачне поздраве Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и Његове топле молитве за Ваше добро здравље, дуг и плодоносан рад на њиви Господњој.

Ваше Блаженство, Српска Православна Црква и њен верни народ увек је имао, има и имаће велику љубав и велико поштовање према вашој Кипарској Православној Цркви и Вашој личности. Наша прва знања и прве спознаје о Кипру и Кипарској Цркви стекли смо преко средстава информисања слушајући и гледајући блажене успомене Аархиепископа и паредседника Кипра г. Макарија Трећег. Данас, када молитвено обележавамо 40 година Вашег архиејерејског служења и Вашег великог доприноса народу Кипра и Цркви Кипарској захваљујемо Вам што сте наставили борбе Ваших претходника Макарија Трећег и Хризостома Првог.

Посебну и велику захвалност изражавамо Вам, Ваше Блаженство, због Вашег великог доприноса  јединству наших Православних Цркава, али и због Ваше увек искрене и братске подршке коју имате и коју сте увек изказивали према српском народу који се бори за свој хришћански и православни идентитет. Ваше Блаженство, желимо Вам многа и блага љета!

Извор: Митрополија дабробосанска

Pin It on Pinterest

Share This