Izaberite stranicu

У Недјељу православља, 25. фебруара одслужена је Света литургија у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Началствовао је протојереј Бранко Вујачић а саслуживали су му протојереји-ставрофори Драган Митровић – настојатељ Саборног храма и Далибор Милаковић, те протојереји Миладин Кнежевић и Мирчета Шљиванчанин и протођакон Владимир Јарамаз.

Одговарали су чланови мјешовите пјевнице при Саборном храму, као и чланови црквеног хора “Свети Апостол и Јеванђелист Марко” под вођством мр Људмиле Радовић.

Након прочитаног Јеванђеља, многобројном вјерном народу се празничном бесједом обратио протојереј Бранко Вујачић.

Он се дотакао дубљег смисла иконопоштовања, указујући притом на значај и суштину празника, који поред историјске димензије има и ону духовну.

Посебно је указао на важност честог посјећивања богослужења у току поста, не због задовољавања форме, већ  због дубинског обнављања загрљаја између Бога и човјека.

“Овај храм не би био лијеп и не био оволико диван да нема ових фресака. Зато је ова прва недјеља поста и посвећена тој дивној побједи Цркве Божије над иконоборством и над оним јеретицима који су се борили против иконопоштовања и против онога да се сликају иконе и да се осликавају храмови Божији”, рекао је отац Бранко.

Подсјетио је да је борба с иконоборцима трајала вијек и по.

“Однијела је многе животе, будући да су многи исповједници и мученици положили свој живот за ту истину и за ту вјеру, вјеру у васкрслога Господа и у светитеље Његове и у анђеле Његове – да се, сликајући њих, ми не клањамо дрвету и оним бојама којим су осликани, већ изражавамо поштовање ономе који је насликан. Богу и светитељима се тако молећи ми смо још присније у заједници са њима”, казао је отац Бранко Вујачић.

Након Свете Тајне Причешћа, свештенство је са вјерним народом и дјецом кренуло у свечану празничну литију која је опходила Саборни храм, а на крају је прочитан Синодик православља из 9. вијека који објављује тријумф православне вјере над иконоборачком јереси.

Борис Мусић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This