Izaberite stranicu

Црква на Крушевцу никад није била, а није ни сада државна него је увијек била и јесте црквена, што је потврђено пресудом Врховног суда, поручио је протојерејставрофор Велибор Џомић, координатор Правног савјета Митрополије црногорскоприморске (МЦП). Он је за “Дан” казао да је Врховни суд одбио као неосноване ревизије Заштитника имовинскоправних интереса и Центра савремене умјетности, које су уложили против пресуде Вишег суда у Бијелом Пољу, којом је досуђено да Црква Светог Димитрија на Крушевцу припада МЦП .

Џомић појашњава даје пресуда Вишег суда у Бијелом Пољу одавно правоснажна, али да је овај вишегодишњи поступак сада окончан и по ванредном правном средству.

Највиша судска власт у Црној Гори је пресудила и потврдила да је Митрополија црногорско-приморска Црквена општина подгоричка титулар права својине над Црквом Светог Димитрија на Крушевцу. Јавности је познато да је Виши суд у Бијелом Пољу три пута због незаконитости поништавао пресуде Данила Јегдића, сада већ суспендованог и кривично гоњеног судије Основног суда у Подгорици, који је у овом предмету годинама и упорно поступао крајње пристрасно и навијачки, а све са циљем да усвоји правно неоснован тужбени захтјев Заштитника имовинско-правних интереса, а одбије правно основан тужбени захтјев Митрополије. Нимало се не чудим што је судија Јегдић у ове дане сјео на оптуженичку клупу због врло озбиљних оптужби које се тичу његовог судијског рада. Веома сам тужан због начина на који је судија Јегдић поступао у овом предмету против Митрополије и Цркве Великога Свеца Димитрија на Крушевцу саопштио је Џомић.

Како је рекао, правда је спора, али је достижна. Џомић поручује да је овом пресудом случај завршен.

О њеном значају, посебно у моменту када познате безбожничке дружине покушавају да којекаквим петицијама присиле државне органе да лише Митрополију њених вјековних и никад досад оспорених својинских и других права, излишно је говорити.

Ова res iudicata заиста служи на част и образ судијама Вијећа Вишег суда у Бијелом Пољу и Вијећа Врховног суда Црне Горе, који су, и поред невиђеног медијског притиска појединих медија, донијели закониту и једино исправну пресуду нагласио је Џомић.

Он је рекао да се из образложења пресуде Врховног суда види да су докази и аргументи које је имао правни тим Митрополије, на челу са адвокатом Војиславом М. Ђуришићем, били супериорни у односу на доказе које је суду доставила супротна страна Заштитник имовинско-правних интереса Црне Горе и ЈУ Центар савремене умјетности.

Од посебног је значаја то што смо као један у низу доказа доставили и тестамент краља Николе из кога се јасно види да црква на Крушевцу није била дио имовине династије Петровић-Његош, затим, правни основ из времена примјене Општег имовинског законика, Попис корјенитог иметка из 1929. године, као и свједочења свештеника који су у континуитету опслуживали и данас опслужују Цркву Светог Димитрија. Суд је утврдио да је Црква, без обзира што је њен ктитор био књаз Никола, служила за црквене потребе. Даље, суд је утврдио да не постоји правоснажна одлука послијератних државних органа о конфискацији или национализацији из које би се, без обзира на насиље које је примјењивано у то вријеме, доказивало било какво право својине државе Црне Горе над Црквом Светог Димитрија појаснио је он.

Џомић се нада да ће “појединим усијаним главама које својим активностима провоцирају и подстичу насиље на вјерској и националној основи ова пресуда бити наук и подстрек да се покају и ману ћорава посла.

Ваљда им је сада, ако није било до сада, јасно да је Митрополија субјект права у Црној Гори” закључио је Џомић.

 

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This