Izaberite stranicu

Поводом успјеха хора Српског пјевачког друштва „Јединство” – Котор 1839 на XVII међународном фестивалу православних хорова „Коложски Благовијести” у Гродном у Бјелорусији, у цркви Светог Николе у Старом граду је одржан концерт са репертоаром са поменутог наступа.

Након концерта, у ризници Српске православне црквене општине которске  приређен је разговор са члановима хора и конференција за новинаре коју је водио Душан Давидовић.

Концерту су присуствовали и предсједница СО Котор Драгица Перовић и конзул Србије Зоран Дојчиновић.

“Јединство” је извело двадесетоминутни такмичарски сегмент, а због позива да гостује у Берлину публика није била  у прилици да чује и сопранисткињу Милицу Лалошевић.

Присутнима су се обратили диригент “Јединства” Михајло Лазаревић, члан хора Петар Букилица и диригент Мирослав Хомен. Његов отац Антон Хомен водио је “Јединство” у послијератним годинама.

“Фестивал је направљен у сарадњи Епархије гродњанске и Архиепископије у Минску заједно са државним институцијама. У десеточланом жирију је било и представника Цркве и државних академских институција. Сви су високообразовани музички, професори и диргенти на одређеним музичким академијама, гдје предају хорско пјевање, воде хорове, компонују за хорове”, казао је Лазаревић.

Он је изразио наду да ће Јединство добити позив и за учешће на фестивалу у Русији.

“У категорији црквених хорова “Јединство” је добило највишу награду. До сада за 17 година трајања фестивала ниједан лауреат првог степена није додијељен. “Јединство” је први хор са Балкана који је добио лауреат другог степена, а самим тим и Српске православне цркве. Можемо с поносом рећи да смо освјетлали образ и граду Котору и нашим прецима, који су још давне 1839. основали овај хор, Митрополији црногорско-приморској за коју је органски везан све ове деценије и Српској правсолавној цркви”, поручио је Лазаревић.

Поред такмичарског програма “Јединство” је приликом турнеје у Гродном наступило још три пута.

“У Центру за културу (духовне композиције и световна музика са простора Балкана), на литургији у саборном храму Покрова Пресвете Богородице уз саслужење оца Немање Кривокапића, члан хора, и на гала концерту приликом уручења награде. Тада је изведена композиција “О преблаги тихи учитељу” од Наталије Књежинске, на текст из “Луче микрокозме” Петра Петровића Његоша, тако да смо још једанпут показали из које земље долазимо и ко су претходници”, казао је Лазаревић.

Пјевач и члан управе “Јединства” Петар Букилица је истакао изузетан пријем домаћина и организацију фестивала.

“Оно што је на мене оставило најјачи утисак су, након гала концерта, ријечи композитора и диригента, члана жирија већ 17 година, протојереја Александра Шашкова. Казао нам је да смо сигурно најбољи хор са Балкана који је икада дошао на фестивал. Ради поређења, постоји сличан фестивал у Минску. Хор који је тамо освојио “гран-при” на фестиавлу у Гродном је само могао да дође до четвртог мјеста. А колико је фестивал растао у свих тих 17 година показује и сама чињеница да хорови који су на почетку били у конкуренцији за главне награде, ове године нису чак успјели ни да се квалификују за главно такмичарско вече. То нас је импресионирало и били смо поносни”, казао је Букилица.

Маестро Мирослав Хомен пожелио је „Јединству“ пуно успијеха и напретка у будућем раду

„Задњи цјеловечерњи концерт којем сам присуствовао прије пар година, насупрот овом данас, најискреније, говори о великом помаку унапријед СПД „Јединство“. Са Михајлом сам се већ одавно упознао када је био омаж мом тати. Он је изводио његову композицију „Смилуј се“. Већ тада је хор ишао напријед. Од тада до данас видљива је немјерљива разлика и заслужили сте сигурно све похвале и награду које сте добили тамо“ – казао је Хомен.

Он је истакао да је конкуренција била јака „јер су словенски хорови увијек његовали најбоље вокале“

„Бугари су некада доминирали својим изврсним хоровима. Посебно се истиче хор Георги Димитров. Словенски хорови су увијек били најбољи. Западни његују прочишћени начин мало етеричног пјевања, а увијек фали тај фундамент што посебно руски али и остали словенски хорови имају. Данас је било четири баса, али има један лијепи контраш јер сам чуо када је лијепо обојио доље. Било је, на моје позитивно изненађење, много више тенора. Далматинци имају теноре, али не у оволиком броју. Овако финих тенора одавно нисам чуо“, казао је Хомен.

Он је подсјетио да је његов отац у послијератном периоду од десетак година водио СПД „Јединство“.

„Везују  ме и те успомене. Нормално да сам ја као мали ишао у цркву и православну и католичку. Баба ми је православка, тако да сам ја живио са том музиком и могу рећи да сте на најбољем путу да Котору донесете стару славу коју је некад имао“ – закључио је Хомен, пожељевши „Јединству“ пуно успијеха и напретка у будућем раду.

Након дружења у ризници цркве Св. Николе, потпредсједник „Јединства” Младен Лучић је члановима хора  уручио признања за успјешан наступ на фестивалу  у Бјелорусији.

“Јединство” је у Гродном боравило од 07. до 11. фебруара, гдје је у категорији црквених хорова освојило награду “Лауреат другог степена”.

Исту награду освојио је и камерни хор патријарха московског и све Русије Кирила из храма Христа Спаситеља.

Након селекције репертоара 300 хорова, на фестивал је позвано 50, а у такмичарском дијелу учествовало 35.

Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This