Izaberite stranicu

У крипти подгоричког Саборног храма Васкрсења Христовог“ синоћ је промовисана књига поезије Илије Лакушића „Манастирски синови“.

Професор др Синиша Јелушић рекао је да Лакушић постављањем духовних и метафизичких питања упућује на метафизички задатак пјесништва.

„У једном свом аутопоетичком ставу Лакушић указује на то да су метафизички задатак и људско самообјашњење главни задаци поезије. На трагу овог пјесниковог исказа могло би се наслутити да се у поезији доспијева до самосвијести о човјековом бићу или о одговору на питање које игуман Стефан, како знамо, именује као: што је човјек, а мора бит човјек“, казао је Јелушић.

Јермонах Макарије из манастира Савина указао је на пјесников молитвени став у „Манастирским синовима“.

„У  Лакушићевим стиховима можете да нађете одговоре које налазимо код Светих Отаца“, казао је отац Макарије.

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије рекао је да је Црна Гора је метох Цетињског манастира.

„Зато су изворни Црногорци манастирски синови. Међутим, то што је она постала метох, а Црногорци манастирски синови, то је благодарећи Метохији, благодарећи Пећкој патријаршији, коју је ослободио краљ и господар Црне Горе Никола Петровић 1912. године и за коју су хиљаде Црногораца жртвовали своје животе“, казао је Владика.

Нагласио је да то посебно наглашава због одрицања од Косова и Метохије које чини актуелна црногорска власт.

„Овдје је тај џелат био јуче, и онај са Харадинајем. Ја сам сахрањивао оне које су он и његова дружина поклали по Метохији 1999. године, а код њега је, ево, ових дана био наш премијер“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика сматра да је то тужно и јадно, те да се ништа срамније у историји Црне Горе није догађало од тога што се данас догађа са Метохијом, са Пећком патријаршијом, са Дечанима и са споменом оних који су себе жртвовали за ослобођење Метохије.

„Срамна прича. Нека Бог поврати памет онима који су је изгубили, који су обољели од мувљег памћења, а то мувље памћење сад проглашавају за спасење и за будућност. Ништа на том мувљем памћењу није саграђено нигдје у историји, па неће ни овдје бити“, закључио је Митрополит Амфилохије.

Присутнима се обратио и аутор ријечима захвалности за све који су омогућили излазак књиге из штампе и промоцију у храму Васкрсења Христовог.

Прочитао је и прегршт стихова из књиге.

Модератор промоције била је пјесникиња Милица Бакрач.

Рајо Војиновић

 

Pin It on Pinterest

Share This