Izaberite stranicu

Которски хор Српско пјевачко друштво „Јединство“ 1839, боравио је у Бјелорусији од 07. – 11. фебруара гдје је учествовао на 17. међународном фестивалу „Коложски Благовест“ у граду Гродно.

У категорији црквених хорова Јединство је освојило награду „Лауреат другог степена“.

Исту награду освојио је и камерни хор патријарха московског и све Русије Кирила из храма Христа Спаситеља

Како нам је саопштено из управе „Јединства“, хор је добио позив на препоруку диригента музичке академије „Чајковски“ из Москве проф. Станислава Калињина, који је имао прилике да слуша Которане на фестивалу „Музички едикт“у Нишу прошле године.

„Фестивал духовне музике, „Коложски благовест“ такмичарског је карактера и организује се у сарадњи цркве и државних институција. Чланови жирија током једне године преслушају преко 300 хорова са територије бившег Совјетског Савеза и бирају оне који ће ући у конкуренцију за такмичење. Хорове из других земаља бирају по добијеној препоруци, преслушавајући њихове снимке.

Првог дана хор је посјетио духовни центар епархије Гродњанске – Жировички манастир из 16. вјека у ком се налази чудотворна икона Пресвете Богородице. У самом манастиру налази се неколико цркава. Ту се налази и Богословија основана 1839.г. кад и хор СПД Јединство.

Другог дана хор био заузет такмичењем у Покровском катедралном саборном храму у 11:00 сати. Наш хор је први наступао. На самом почетку такмичарског дана представљен је десеточлани међународни жири састављен од еминентних диригената, композитора професора, директора других фестивала, музиколога, етнолога, представника Цркве, града Гродно и Министарства културе: протојереј Андреј Бондаренко (члан Бјелоруског савеза композитора, добитник државног признања Р. Бјелорусије – предсједник жирија), Дрињевски Михаил Павлович (професор и предсједник Савеза музичких трудбеника Бјелорусије), протојереј Анатолиј Ненартович (доктор богословља, предсједник организационог тијела и секретар Гродњанске епархије), протојереј, Михаил Негеревич (директор Међународног фестивала у Хајновци, Пољска), протојереј Александрел Барнеа (проф. Црквене музике на Универзитету у Јашију, Румунија), протојереј Дмитриј Бондаренко (диригент и проф. Националног педагошког универзитета из Кијева, Украјина), протојереј, Александар Шашков (композитор и диригент), протођакон Александар Кедров (диригент из Париза, Француска), Денисов Николај Грогориевич ( проф. Државног конзерваторијума „Чајковски“ и члан Савеза композитора из Москве, Русија) Лојко Александар Чеславович (етномузиколог), Гапличник Наталија Јуревна (диригент и директор фестивала).

Хор се представио програмом састављеним по пропозицијама фестивала : 1) Антон Федоров – Оче наш; 2) Јоаким доместик Србије – Алилуја; 3) Никола Србин – Благословен јеси Христе Боже наш; 4) Дмитиј Бортњански – Чертог Твој; 5) Стеван Ст. Мокрањац – Трећа статија; 6) Христина Парезановић – Богородице Дјево; 7) Павел Чесноков – Пресвјатаја Богородице, спаси нас; 8) Јулијана Денисова – Францускаја кољадка; 9) Јаков Шмељов – Мало славословље и 10) Наталија Књажинскаја – О преблаги, тихи Учитељу. Соло дионице повјерене су: Милици Лалошевић, Дарији Лазаренко, Јовани Миљеновић, Душици Ћетковић и Јовани Мршуљи“, саопштавају из „Јединства“.

Интересантно је, како наводе, да је након отпјеваног програма аплауз трајао све док чланови хора нису напустили цркву, а такође су и два члана жирија (прот. Шашков и прот. Болгарски) устали и аплаудирали иако то није по правилима фестивала.

„Истог дана у 18:00 сати, у концертној сали Културног центра, СПД Јединство је одржало концерт у трајању од 25 минута, заједно са хором катедралног храма из Минска и хором Академије „Глинка“ из Кијева, гдје се представио новим програмом састављеним од духовних и свјетовних композиција са простора Балкана.

Јединство је угошћено и од стране Високопреосвећеног архиепископа Гродњанскох г. Артемија заједно са хоровима из Русије, Пољске и Румуније.

Трећег дана боравка у Бјелорусији хор је био почашћен да пјева на централном дијелу св. Литургије (од Иже херувими до закључно са Оче наш и причесном пјесмом Тјело Христово) у Покровском катедралном саборном храму, са главне хорске галерије. У 13:00 сати хор је био на концерту проглашења награда у тзв. „Драматическом театру“ на којем је сазнао да је добио награду – ЛАУРЕАТ ДРУГОГ СТЕПЕНА у категорији црквених хорова.

На концерту, по одлуци жирија, хор је још једном отпјевао композицију Н. Књжаинске – О преблаги, тихи Учитељу. Члан жирија прот. А. Шашков је образложио награду и пренио став жирија: „да смо за 17 година постојања фестивала најбољи хор, који је дошао са простора Балкана, да сваком годином фестивал расте у квалитету и да хорови који су их раније одушевљавали сада не би ушли у конкуренцију за такмичење, да смо веома квалитетан хор који је на њих оставио велик, силан утисак, да њихова срца застају док пјевамо, и да смо хор који веома вјешто прелази из фортеа у пијанисимо и да смо освојили исту награду као и камерни хор његове светости патријарха московског и све Русије Кирила из храма Христа Спаситеља“.

На фестивалу се укупно такмичило 35 хорова.

У повратку хор је обишао и Варшаву, главни град Пољске.

СПД „Јединство“ 2019. прославља јубилеј, 180 година рада и постојања.

Пјесмом срцу – срцем роду!“, порука је из СПД „Јединство“.

 

Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This