Izaberite stranicu

На празник Пренос моштију Светог Јована Златоуста, 9. фебруара ученици IV разреда Богословије Светог Петра Цетињског прославили су своју разредну славу.

Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру је тим поводом са свештенством служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

За пјевницом су појали и у олтару чтецирали ученици IV разреда.

У архипастирској бесједи Митрополит црногорско-приморски је казао да је Свети Јпован Златоусти заиста златна харфа Духа Светога.

„Сачувано је осамнаест томова његових чудесних бесједа. Оне су, с једне стране тумачење ријечи Божје и Старог и Новог завјета, а с друге стране свједочење личности Христове, Христа распетога и васкрслога“, казао је Владика Амфилохије.

Владика је поручо ученицима да се у свом животу угледају на овог великог јерарха Цркве Христове и препоручио да неко из ове генерације настави изучавање јелинског језика, како би се превела сва дјела Светог Јована Златоустог са грчког на српски језик.

Након Литургије у трпезарији ове  црквено-просветне установе, свечари су, на челу са својим разредним старјешином професором мр Слободаном Станишићем за свештенство, професоре, ученике и госте приредили богату славску трпезу хришћанске љубави.

Ученици IV разреда ове године чине 23. генерацију обновљене Богословије Светог Петра Цетињског.

Рајо Војиновић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This