Izaberite stranicu

На дан Господњи, дан васкрсења, Недеља o блудном сину, 4. фебруара, 2018.г., Архијерејском Светом Литургијом у храму Светог Великомученика Георгија, у најјужнијем граду западне обале САД-а, Сан Дијегу, Калифорнија, началствовао је Његово Преосвештенство Епископ г. Маским уз салужење његовог брата у Христу и госта Његовог Преосвештенства Епископа диоклијског г. Кирила Бојовића и локалног парохијског свештенства, протојереја-ставрофора Велимира Петаковића, умировљеног парохијског свештеника, протојереја Братислава Кршића, старешине храма, и ђакона Павла Џермејна са парохијанима који су испред храма дочекали епископе уз поздраве празника дана Господњег и Светог ап. Тимотеја и Преподобног мученика Анастасија персијског. Окупљена деца, млада жива црква, удови тела Христовог, уручили су цвеће епископима, а потом узели учешћа у Светој Литургији појањем, служењем, и причешћем.

За време јеванђељске омилије, Епископ (онај који надзире и води живот Цркве на одређеној локалној територији) Максим је поручио да Господ у својој љубави према нама позива нас да се повратимо у загрљај Оца нашег небеског. Црква, наша истинска Мајка, нас припрема за радосни подвиг поста, а самим тиме за прославу Празника над празницима, Пасху Господњу, која ове године пада у недељу 8. априла.

Епископ Кирило, викарни епископ диоклијски, који по благослову администратора Епархије буеносаирејско-јужноцентрално америчке Митрополита Амфилохија, надзире рад на оснивању и утврђивању парохија Српске Православне Цркве у Јужној Америци, је исто тако поздравио верни народ и свештенство честитајући им празник и скрећући пажњу на одељке јеванђеља који се читају у недеље пред почетак Великог поста. Задатак Цркве је да својим члановима помогне да постигну крајњи циљ живота, који је Христоликост, подсетио је Еп. Кирило.

После Свете Литургије гости архијереји, свештенство и народ, наставили су заједничарење за време трпезе љубави у парохијској сали где је приређен кратки пригодни програм. Старешина храма, протојереј Братислав, заједно са парохијанима, уручио је чек у износу од пет хиљада долара Епископу Кирилу за његову мисионарску делатност у Јужној Америци. Наиме, парохија сандијешка је одлучила да умоли парохијане да изволе се убројати међу стотину породица које ће даривати прилог од сто долара и тако скупити десет хиљада долара за Епархију буеносаирејско-јужноцентрално америчку. Овом приликом они су стигли до пола пута овог свог трудовања.

Поред горе поменутог свештенства слављу је био присутан и протојереј-ставрофор Божидар Драшковић, умировљени парохијски свештеник са својом породицом.

Православна Црква је по природи мисионарска црква. Свака парохија има динамичан живот, само уколико, узима учешће у мирионарском раду, не само унутар својих парохијских територијалних граница, већ и изван њих. Ова активност уствари произилази из Евхаристијског учешћа локалне заједнице које упућује на апостолску мисију започету још у првом веку.

Сабрање је завршено благодарном молитвом и благословом епископâ за наставак сведочења Јеванђеља у локалној парохији сандијешкој Епархије западноамеричке и широм васељене.

 

Pin It on Pinterest

Share This