Izaberite stranicu

У понедељак, 5. фебруара 2018. године у Цетињском Манастиру Високопреосвештени Митрополит Амфилохије служио је свету Архијерејску Литургију. Повод је био долазак три светиње Светог Саве, Крст, Епитрахиљ и Патерица у храм Рођења Пресвете Богородице, у Цетињском Манастиру.

После прочитаног Јеванђеља Литургијском бесједом се, по благослову митрополита Амфилохија, сабраним вјерницима  обратио протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, који је истакао да су истински и прави људи они који се крсте у име Оца и Сина и Светога Духа и који цио свој живот посвете служењу Богу. Такви људи постају христоносци и богоносци. Такав је био и Свети отац наш Сава.

„Ове светиње нас подсјећају да је Свети Сава ту, са нама и међу нама, и да Светог Саву носимо у срцу своме као и све друге христоносце и богоносце на које се угледамо и који су примјер и образац нашег живота“, између осталог, рекао је отац Обрен.

Три Светиње Светог Саве су биле у Литијском светом входу по Црној Гори. Десетине хиљада вјерника се поклонило овим светињама  почевши од Подгорице када су светиње биле изложене у Храму Христовог Васкрсења у навечерју празника Светог Саве и на сам дан празника, затим наставила у Бар, Колашин, Тиват, Херцег Нови, Бијело Поље, Беране, Никшић и завршила на Цетиње.

Тако је и ове године Црна Гора достојно и достојанствено, онако како приличи Светом Сави, прославила Првог Српског Архиепископа.

Прилог радија Светигоре

Н.П.

Pin It on Pinterest

Share This