Izaberite stranicu

Савинданска академија коју осму годину заредом приређују Црквена општина и кртољска православна парохија испунила је до последњег мјеста Дом културе „Урош Рутовић“. Ученици ОШ „Бранко Бринић“, чланови КУЦ „Кадена“ и полазници вјеронауке духовни празник српског светитеља и просветитеља обиљежили су пјесмама, играма, рецитацијама и игроказима. На свечаној академији подијељене су награде најбољим учесницима Савинданског литерарног и ликовног конкурса које је расписала ова парохија. Кртољски парох Александар Брашанац уручио је награде ученицима ОШ „Бранко Бринић“, Николи Ђуришићу за најбољи литерарни а Милици Миљковић за најуспјешнији ликовни рад на конкурсу који је расписала православна парохија и црквена општина. Награду које је обезбиједио манастир Михољска Певлака завриједио је и Саво Средојевић, ученик кртољске основне школе који је побиједио на традиционалном литерарном конкурсу СПКД „Просвјета“ из Херцег Новог за ученике бокељских школа.

„Свјетлост Светог Саве која исијава из бесмртнога Христа осијава и наше душе и наша срца. Обједињени сви заједно у овом кртољском мјесту, богочуваној парохији из године у годину показујемоо велико јединство. Јединство овог догађаја, јединство у Светом Сави, јединство у Христу. Ова манифестација одвија се у овом Дому културе већ осам година. Светосавске академије почели смо 2011. године у Парохијском дому и увидјели да је мали да прими оволики број људи, вјерника, парохијана који би хтјели да виде све оно што наша дјеца уче и хоће да прикажу у овој дивној манифестацији. ОД тада се манифестације одвјају у овом Дому културе. Живим у јакој нади да ћемо овај догађај сачувати сачувати као најважније духовоно и културно догађање у нашем мјесту. Идуће године узеће учешће и Мјесна заједница и сви људи добре воље. Светосавска академија добијае све више на свом значају, богаству, испуњењу. То ће бити нешто без чега овај народ неће моћи“, истакао је у својој бесједи кртољски парох Александар Брашанац. Он је подсјетио да је Свети Сава успоставио самосталност Српске православне цркве 14.септембра 1219. године и да је осму по реду Зетску епархију успоставио на Михољској Превлаци која је уз Хумску на Стону на Пељешцу била једина ван средњовјековног рашког краљевства.

„Идуће године биће 800 година од успостављања наше Цркве али и успостављање сједишта Зетске епископије на Михољској Превлаци. Обнова превлачког манастира је почела. Послије три рушења, од времена цара Константина, Савиног доба, па у средњем вијеку кад су монаси потровани а Латини топовима срушили манастир. Дошла је одлука и коначно се кренуло са радовима на обнови манастора који је био један од првих сједишта наше помјесне Цркве. Неће се дуго чекати на његовој обнови. Ми смо метохија тог древног храма, царске лавре. Зато је ово наше окупљање усмјерено ка том правцу да обновимо Превлаку“, поручио је свештеник Брашанац додајући да ће кртољска парохија у обнови Михољске Превлаке имати значајну улогу.

Поред ученика кртољске Основне школе и малих фолклораша у програму су наступиле и руске монахиње које бораве у Кртолима.

 

Ж.К.

Pin It on Pinterest

Share This