Izaberite stranicu

Просветитеља рода српског, Равноапостолнога Саву Немањића – свештенство и парохијани Цркве Светог Ђорђа под Горицом – прославили су Светим Литургијским Сабрањем, 27. јануара  2018.година од Рођења Христова.

Евхаристијским Сабрањем началствовао је протојереј ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење протојереја Јована Радовића и ђакона Ивана Црногорчевића.

За певницом је појао хор руковођен хоровођом, Снежаном Поповић, дипл.теологом.

Верном сабрању началствујући свештенослужитељ, прота Кљајевић, обратио се потом словом поучне беседе.

,, Величина једног народа огледа се у његовој прошлости на којој се граде темељи и зида будућност – а та се величина мери по величини њених генија и великана. Смело можемо да кажемо да наш данашњи светитељ, Сава, стоји као првостојатељ код Престола Господњег.

Дај нам Боже да будемо достојна деца његова!

Посебну Промисао Господ је показао према нашем напаћеном народу, давши нам Светог Саву, који је рођен, растао и гајен у духу хришћанском, Јеванђелском и који је као такав, осветлио мрачне душе наше.

На данашњи дан, потребно је да се критички односимо према себи самима. Треба да поставимо питање – јесмо ли  достојни синови Светога Саве, идемо ли његовим путем, чувамо ли његову и нашу веру ?

Морамо да признамо да су умањене духовне вредности  и да пустош влада у душама људи; у породицама је све мање разумевања и поверења.

Стога, обратимо се Светоме Сави да нам помогне да се искрено покајемо и ходимо светосавским путем, којим су ишли наши ђедови и прађедови “.

По примању Свете Тајне Причешћа, свештенослужитељи  храма приступили су резању и благосиљању славских колача данашњим свечарима.

А потом су деца, полазници Школе веронауке ,,Свети  Ђорђе“ коју води протиница Надица Радовић, за данашњи дан припремили светосавски програм – појући и   рецитујући,  Просветитељу рода српскога.

Заједничарење парохијана настављено је у гостопримници рибничког Светогеоргијевског храма – у коме је пре једног миленијума, Хришћанство примио отац нашег данашњег слављеника – Растислава (Растка), потоњег Светитеља Саве, Равноапостолног сина Немањиног.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This