Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је на Савиндан, 27. јануара са свештенством Свету службу Божију у манастиру Светог Саве на Савиној главици у Доњем Грбљу.

У току Литургије свето крштење примила је слушкиња Божја Александра.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика је казао да су већина путева којима људи ходе овдје на земљи уствари распућа која се често претварају у беспућа.

“ Само је један пут који водуи у живот вјечни. Христос Господ је за себе рекао: ја сам пут, истина и живот. Тим путем је Свети Сава повео свој народ – путем Христовим, путем који је Христос, путем који води, не у смрт и у ништавило и пролазност него путем који води у вјечни и непролазни живот, који води у Царство небеско“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика је казао да су Свети кнез Лазар и косовски мученици својом крвљу запечатили тај пут и то опредјељење за Царство небеско.

„Тај пут одабирају сви они који се крштавају у име Оца и Сина и Духа Светога – то је њихов пут. То је од данас и пут мале Александре која је ево стигла на Савину главицу да и она крене тим светим путем, Божјим путем, Христовим путем, путем Светога Саве, да постане кћерка, не само својих родитеља него и кћерка Светога Саве, царска кћерка. Од данас је она царево дијете, Божје дијете“, казао је он.

Додао је да су нас томе путу још прије Светог Саве научили Света браћа Кирило и Методије и њихови ученици Климен, Наум, Сава, Ангеларије и Горазд.

„Тим путем нас је водио десет вјекова и Свети Јован Владимир, зетски краљ великомученик, први наш путеводитељ на том путу који води у живот вјечни“, казао је Владика Амфилохије.

Нагласио је да се Свети Сава својим одласком на Свету Гору одрекао земаљског и проилазног да би задобио оно што је небеско и непролазно.

„Да то није урадио Свети Сава, откуд би ми данас овдје имали Савину главицу и помињали њега између свих његових савременика? Откуд би онда помињали и Светог Симеона Мироточивог, који би био записан као и другги владари у историјске књиге, али не би био записан у народно памћење и не би му се подизали храмови“, истакао је Владика Амфилохије.

Владика је говорио о култу Светог Саве у Црној Гори, о његовим храмовима, топонимима, о светосавском посту који се пости у неким њеним крајевима.

„И можете онда да замислите до чега смо ми доспјели у ово наше вријеме, постброзовско вријеме у Црној Гори, затровани брозомором, најопакијом болешћу која је икада владала Црном Гором – у уџбеницима за дјецу основне школе данас пише да је Свети Сава окупатор. А ко је онда ослободиоц“, запитао је Владика Амфилохије.

Додао је да су Свети Немањићи, Свети Сава и Свети Симеон, и прије њих Света браћа Кирило и Методије и њихови ученици ослободили овај народ од паганског мрака, од пролазног и земаљскога.

„Ослободили су овај народ и друге словенске народе. И њих називати окупаторима! Кога онда називати ослободиоцима? Ваљда натопактовце и њихов осиромашени уранијум“, казао је Митрополит Амфилохије.

Након Литургије, Владика је са свештенством благосиљао славски колач.

Митрополит Амфилохије је манастирском сестринству, сабранима и свима православним Србима широм васељене четитао празник.

„На некрсту се никад ништа није здраво саградило, па неће ни у будућности. Морамо се вратити часноме крсту, Светоме Сави и Светоме Петру Цетињскоме“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Потом су дјеца полазници вјеронауке извела светосавски програм, а Митрополит им је подијелио светосавске поклон пакетиће.

Светковање на Савиној главици завршено је славском трпезом хришћанске љубави.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић

Pin It on Pinterest

Share This