Izaberite stranicu

Парохија Свете Тројице

          Српска Православна Црква-епархија Јужноцентралноамеричка

Јеромонах Симеон Лопес  Мадригал

 

Почетком децембра прошле године имали смо срећу да на нашу највећу радост будемо заједно са нашим оцем и архиепископом Амфилохијем од петка 8-ог децембра до понедељка 11-ог децембра. Ова посета је било испуњење обећања које је дао пре две године да остане више дана, пошто је његова прва посета била само на један дан што је заједницу духовно подржало и оснажило његовим речима и поукама. Пре свега оно што је најважније је бити у јединству са својим епископом, јер где је епископ јесте и пуноћа Цркве. Својом посетом дао нам је и двоје новокрштених и уз једног новог ђакона, заиста нас је Господ благословио његовим присуством за које се надамо да ће трајати НА МНОГАЈА ЉЕТА!

У латинској Америци је обичај да се Божић прославља 24 децембра увече и због тога смо уочи празника са једним делом наше заједнице отишли у парохију Јарумал коју је оформио наш парох, јеромонах Симеон, у области Седења. Захваљујући залагању парохије успели смо да скупимо више од 400 поклона, као што су слаткиши,сокови и освежење за децу из заједнице у Седењи којима је то био први пут да су имали овакву врсту активности. Из Медељина је пошла једна група добровољаца који су пружили један незабораван дан овој деци, поучавајући их како да направе Божићне играчке, а затим су им одиграли једну луткарску представу уз песму и игру, што је на њих оставило велики утисак. У сваком од ове деце обасјане осмесима можемо видети и лице нашег Божанског учитеља Исуса Христа који је постао дете због нашег спасења, тако да и поред напорног пута смо се осетили утешени због обављеног посла. Даће Бог да наставимо и даље са оваквим активностима.

У недељу 31. децембра, на крају грађанске године, и у Колумбији као и у другим земљама је обичај бити уз породицу и дочекати Нову годину која долази. Али такође смо се окупили на Светој Литургији да захвалимо Господу за све дарове које нам је дао током године и да га замолимо да настави да нас благосиља и у следећој. Због тога верници доносе мед и воће да би били благословени, а затим се служи молебан за крај године. Затим се то дели међу свима вернима и једни другима пожелимо срећну наредну годину.

У суботу 6 јануара, на Бадњи дан, у једном амбијенту са више заједништва, а мање фолклора, окупили смо се да прославимо најсвечанији празник Рођења нашег Господа и Спаситеља Исуса Христа, чији је улазак у историју приближио оно Божанско људском, а људском дао простор за обожење. Прво смо га прославили са молитвом, литијом и благосиљањем хлебова, а други дан на Светој Литургији током које је певала породица Гиљерма Суареза, његова супруга Олга из Белорусије и њихових седморо деце, а отпевали су такође и познату Шубертову композицију “Тиха ноћ”. После литургије смо се почастили Божићном тортом у славу Господа нашег Исуса Христа и за 80 рођендан нашег оца и Архиепископа Амфилохија, којем одавде изражавамо наше наијскреније честитке.

Превела са шпанског: Љиљана Поповић

 

Pin It on Pinterest

Share This