Izaberite stranicu

Крстовдан у Цркви Светог Ђорђа

Светом Литургијом која је служена 18.јануара, у Цркви Победоносца Христовог Георгија, под Горицом, началствовао је протојереј-ставрофор Драган Станишић, професор цетињске Богословије уз саслужење ђакона Ивана Црногорчевића.

По прочитаном јеванђелском зачалу поучном беседом прота Станишић обратио се потом окупљеном народу, рекавши:

,, Ево дана када ћемо се споменути јеванђелских ријечи о Светом Јовану Крститељу, који је крштавао водом и позивао народ на покајање, да опраштају једни другима и чине добро једни другима

Онај који има, да да ономе ко нема

И народ долажаше њему да га чује (јер у древном свету људи су тражили и тежили за неким изузетним човјеком). За разлику од данашњице, када човек има мању потребу за сретањем неког, дивног, изузетног човјека.

Кроз историју смо имали такве људе, који су проповиједали, говорили о небеским стварима; говорили о Богу, о правди, о истини, о Љубави… Народ је то поштовао и клањао се тим људима.

И ми сами, слушајући данашње ријечи желимо да чујемо нешто јеванђелско – дивно, праведно и свето… То нам све говори Свети Јован Крститељ.

Међутим, оно што је главно између свега је да имамо – Онога Коме он није достојан одрешити ремена на обући Његовој – Исуса Христа, који не само што ће нас крстити и поучити, већ и подарити други, Нови Живот – Крштењем. Живот који је прожет Духом Божијим, Светом Тројицом. То је тај Живот који имамо у Цркви и то је тај Живот који је имао и Свети Јован Крститељ а који ми задобијамо у Светој Тајни Крштења. У том Животу се и одржавамо долазећи на ова Света Богослужења“.

Примивши Најсветије Тело и Крв Христову, прота Станишић приступио је потом великом водоосвећењу – које се врши на Крстовдан, дан у коме је на реци Јордану Крштен сам Господ Исус Христос, руком Светог Јована Крститеља.

Ова крстовданска вода потом се дели вернима, на благослов., којом такође, могу покропити просторије куће у којима живе.

А Цркви Његовој Светој – Светом Тајном Крштења прибројане су слушкиње Господње: Невенка, Сара и Марина.

Заједничарење парохијана настављено је нешто касније у црквеној гостопримници овог Светог храма под Горицом.

Елза Бибић

Богојављење у Цркви Светог Ђорђа

 

Сабрањем саслужитеља и верујућег народа Божијег – те Цркве Живе – у храму под Горицом, посвећеном Великомученику Георгију, 19.јануара служена је Света Литургија Богу Објављеноме, свима онима који имају уши да чују и очи да виде.

Протојереј Јован Радовић началствовао је овим Евхаристијским Сабрањем, док су му саслуживали протојереј-ставрофор Милета Кљајевић и ђакон Иван Црногорчевић; поjала је Црква Његова, Жива.

Призивањем Духа Светога, Силаском Својим да Освети дарове који Су Му принесени и који Му Се приносе – верујући народ Његов саједињује се са Њиме, верујући у Живот Вечни.

Освећењем воде, Богојављенске, опет у једном Духу,  пројављује се вера Светих у Његов непогрешиви домострој Спасења – радујући се чак и Страдањима Његовим у Којима Живимо и Крећемо се и Јесмо.

 

Елза Бибић

 

Сабор Светог Јована Крститеља у Цркви Светог Ђорђа

 

Слава и Хвала, највећем између рођених од жена, пројављује се и два миленијума касније од његова посечења у Махерону – Светим Литургијским Сабрањем којим је 20.јануара у Цркви Великомученика Георгија, началствовао старешина овог Светог храма, протојереј-ставрофор Велибор Џомић, архијерејски намесник подгоричко-колашински. Саслуживали су му протојереји-ставрофори: Милета Кљајевић и Драган Станишић, професор цетињске Богословије.

Одавање Хвале таквој моралној чистоти, имењаку благодати, који се удостојио спустити руку на Главу Носиоца свега света – произносило се из храма Великомученика Георгија, који је као и Свети Јован Претеча, пострадао Христа ради.

За певницом, одговарали су чланови хора, цркве Светог Ђорђа – руковођених протојерејем Јованом Радовићем.

Након причешћа свих који су се припремили за сједињење са Христом, свештенослужитељи овог Светог храма, приступили су резању и благосиљању славских колача, свима онима који Светог Јована Претечу прослављају као своју Крсну славу.

Потом су свештенослужитељи Светог храма са својим парохијанима у пријатности наставили заједничарење у црквеној гостопримници.

 

Елза Бибић

 

Pin It on Pinterest

Share This