Izaberite stranicu

Уз молебан, поздравне беседе, музику, игру и празничну трпезу неколико стотина исељеника из Србије и Црне Горе и њихових потомака, традиционално је дочекало Нову годину по јулијанском календару у аргентинском градићу Генерал Мадриага, који се налази на око 300 километара јужно од Буенос Ајреса на путу ка мору.

Организатор ове традиционалне прославе је, као и сваке године, било друштво “Његош” које је за ову прилику позвало многе званице међу којима и амбасадорку Србије Јелу Баћовић и амбасадора Црне Горе Гордана Стојовића а ту су били и представници месних градских власти града Мадриага и многи други угледни гости као и, наравно, наши исељеници који живе у том граду и у Аргентини. Да обележе светковину, у народу познату и као Српска или Православна Нова година, пристигли су и наши људи и из Росарија, Буенос Ајреса и других градова у Аргентини. Присутно је било, процењује се, неколико стотина људи!

Свечаности је присутвовао епископ Кирило из Епархије Буеносајреске и јужноцентралноамеричке Срспске православне цркве, у својству викарног епископа Митрополита Амфилохија у Аргентини (заменика, прим.аут), а са њим је у пратњи био и свештеник Стефан Јовановић са породицом, који је и парох у граду Мадриага. Ту живи много његових рођака са презименом Јовановић а срећу се још и презимена Марковић, Јанковић, Радоњић, Драгојевић, и друга.

На почетку свечаности епископ Кирило и отац Стефан су одслужили молебан за почетак Нове године и после благосиљања трпезе поделили свима и црквене календаре. У Мадриаги, управо у просторијама друштва “Његош” отац Стефан често служи и свету литургију и држи часове веронауке.

У свом поздравном слову епископ Кирило је пренио благослов митрополита Амфилохија и његове честитке за Нову годину а затим је присутнима објаснио да је јулијански календар много старији од грегоријанског календара којега је увео један од римских папа Григорије XIII тек крајем XVI века.

-Јулијански календар потиче још из периода прије рођења Христа и уз то га је црква прихватила као свој званични календар на првом Никејском сабору 325.године. Из тог разлога један добар део православних хришћана се још придржава јулианског календара при рачунању времена, међу којима помесне православне Ццкве – Руска, Српска, Јерусалимска и Грузијска као и монаси Свете Горе, објаснио је епископ Кирило.

После молебна се славље продужило свечаном вечером уз музику и песму а пред сам крај старе године, нешто пре поноћи, присутне је поздравила и председница друштва “Његош” Дијана Марковић и потпредседник Василије Јанковић.

Госпођа Марковић је пожелела успешну и срећну Нову годину и евоцирала кратко успомене на важне догађаје протекле године, међу које је убројила и посету митрополита Амфилохија, који већ дуги низ година приликом боравка у Аргентини посећује и Друштво “Његош”.

Црногорски амбасадор поклонио бисту Петра Петровића Његоша друштву „Његош“

Она се захвалила амбасадору Црне Горе у Аргентини Стојовићу који је друштву поклонио на дар бисту Петра Другог Петровића Његоша, која је и изложена у салону друштва.

Минутом ћутања одата је пошта упокојеним члановима друштва у протеклим годинама а затим су присутне поздравили и пожелели успешну Нову годину и градоначелник града Мадриаге као и амбасадори Стојовић и Баћовић.

Амбасадорка Србије Баћовић истакла је да је увек почаствована када се налази у гостима друштва “Његош” јер је по мајчиној линији повезана рођачким везама са породицом Петровић Његош. Дочек је пратила и екипа локалне телевизије. Нова Година по јулианском календару прослављена је свечано и у другим парохијама СПЦ у Аргентини нарочито у Буенос Ајресу, и Маћагају.

БРАНКО ЈАНАЧКОВИЋ

Извор: Блиц

Pin It on Pinterest

Share This