Izaberite stranicu

На дан св. Василија Великог, у недељу 14/1. јануара 2018. године, у Венецуели, Каракасу, у Храму Св Георгија Побједоносца, Свету Литургију служио је архимандрит др Евстатије Аздејковић а саслуживао је о. Павле Пења.    После прочитаног Светог Јеванђеља прво је  бесједио о. Павле, а затим о. Евстатије.

Он се осврнуо на проблем схватања уопште Господа Исуса Христа у Јужној Америци: „Овде се поимају два Христа, један као беба у јаслама коме се обраћате као некоме немоћном и искориштавају га сви у комерциајлне сврхе“, казао је о. Евстатије.

Он је навео и примјер како се схвата Исус Христос и рекао: „Доживео сам овде да ми неки пријатељи Јевреји кажу да прослављају Навидад тј. Божић, али кажу само комерцијално.

И други Христос је онај распети са Крста из Велике Недеље, из Четвртка и Петка, али нема оног Васкрслог Христа. Овде је већ вековима представљен Господ Исус Христос који се родио и умро.

Уопште није представљен Његов врхунац тј. Васкрсење и зато се овај народ и врти све време у једној да кажем блокади обожења која му је  наметнута од свих оних који му нису проповедали васкрсење“, нагласио је између осталог о. Евстатије у својој бесједи.

 

После Свете Литургије о. Павле Пења је одслужио молебан за нову и благословену годину доброте Господње и свима присутним честитао.

 

Александар Вујовић

Pin It on Pinterest

Share This