Izaberite stranicu

Са благословом Његовог Блаженства Архиепископа тиранског и албанског г. Анастасија Јанулатоса и Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, свечано је прослављен Бадњи дан и Божић у Враки код Скадра.
На Бадњи дан, у суботу 6. јануара 2018. године, бадњаке су испред цркве Пресвете Тројице у Враки благосиљали свештеници Албанске православне цркве, о. Никола Петани и новорукоположени ђакон Иван Поповић, поријеклом из Враке.
После освештавања бадњака, домаћини су приредили посно послужење за све присутне.

Свету литургију на празник Рождество Христово, у недељу 7. јануара 2018. године, служио је протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, архијерејски намјесник херцегновски и директор ИИУ Светигора.
У олтару су чтецирали професор Цетињске богословије Аполон Мишченко и његов синовац Сергеј Мишченко, док је за пјевницом појао Александар Вујовић, професор Цетињске богословије и уредник Катихетског програма Радио Светигоре.
Литургији су поред вјерног народа из Враке и Скадра, присуствовали и амбасадор Републике Србије у Албанији г. Мирољуб Зарић и конзул и први савјетник г-ђа Драгана Вучићевић, бивши министар вјера и културе у Влади Републике Црне Горе г. Будумир Дубак, предсједник Удружења Морала-Розафа г. Павле Брајовић-Јакоја, предсједник Друштва Свети Јован Владимир из Скадра г. Симо Ајковић и професор српског језика у Скадру г. Светозар Ћираковић.
Прочитавши Свето Јеванђеље, сабраном вјерном народу ријечима бесједе обратио се о. Радомир, говорећи им о оваплоћењу Сина Божијег и његовом значају за спасење цијелог рода људског.
После причешћа о. Радомир Никчевић и делегација Митрополије црногорско-приморске, подијелила је вјернима и дјеци божићне поклоне, као и часописе “Ћирилко”, “Светигора” и црквене календаре.
Прота Радомир се на крају литургије још једном свима обрратио, честитајући овај радосни празник, који се уназад више од двије деценије редовно прославља у Враки, пренијевши поздраве Митрополита Амфилохија, уједно и заблагодаривши Архиепископу Анастасију на дару да се у Враки окупљају браћа и сестре Срби који живе на овим просторима. Он је поздравио и представнике Амбасаде Републике Србије у Албанији.
На крају литургије у цркви Пресвете Тројице у Враки стигли су и свештеници Албанске Православне Цркве, свештеник Никола Петани и ђакон Иван Поповић.
После литургије о. Радомир је дао изјаве и за три телевизије, говорећи о великом празнику Божићу, који се са радошћу прославља у Враки и Скадру, и о благословеном суживоту и љубави која се пројављује управо око цркве Пресвете Тројице у Враки, између вјерника православне, римокатоличке и мухамеданске вјере.

Александар Вујовић

Pin It on Pinterest

Share This