Izaberite stranicu

У петак, 5. јануара 2018. године, пјевајући предивне Божићне духовне и свјетовне пјесме у славу рождества Господа Исуса Христа – Хор Светог апостола и јеванђелиста Марка одржао је свечани Божићни концерт у Саборном храму Христовог Васкрсења.

Пред многобројно сабраним народом, у препуној крипти Саборног храма у Подгорици, овај хор је тако већ 18. пут заредом изводећи композиције Величковића, Мокрањца, Тајчевића, Бајића, те Станковића, Илића, Стојановића, а све то у славу Божића, уљепшао на најбољи начин дочек најрадоснијег хришћанског празника.

Уз радосни поздрав „Мир Божији, Христос се роди! “ добродошлицу вјерном народу, као и члановима храмовног хора пожелио је предсједник овога хора – протођакон Владимир Јарамаз.

Он је овом приликом заблагодарио присутнима на великом одзиву којим су и уприличили ово радосно сабрање у крипти Саборног храма.

Такође, уз предсједника све присутне поздравио је и члан овога хора мр Андреј Брацановић који је претходно дуги низ година обављао функцију предсједника.

Храмовним хором „Св. апостол и јеванђелиста Марко“ који је својим изведбама испунио радошћу и свечаношћу крипту Храма Христовог Васкрсења у Подгорици одушевивши све присутне – руководила је диригент мр Људмила Радовић, која већ дуги низ година вриједно и пожртвовано ради са овим вокалним ансамблом, а који је указом Његовог Високопреосвештенства, Митрополита г. Амфилохија прије неколико година управо постао и званично хор Саборног храма Христовог Васкрсења.

Како наглашава диригентица мр Људмила Радовић за овај хор божићни концерти представљају најсветију и најљепшу обавезу. Будући да поред редовних наступа које имају као храмовни хор приликом разних празника и многих академија, они већ 16 година на овај начин уљепшавају и себи и вјерном народу дочек најрадоснијег празника – Божића.

Наиме, за овај хор, који иза себе има 26 година рада, литургијског пјевања, увеличавања и уљепшавања празника, Божићни концерт представља највреднију традицију.

Како истиче професорица мр Људмила Радовић : Хор „Св. Апостол у јеванђелиста Марко“ тек сад сазријева и улази у најбоље године.
Они су хор који вриједно ради, напорно вјежбају, пробе су честе, а уз све то будући да су храмовни хор имају и прегршт обавеза.
Они путују и наступају широм Митрополије бивајући чести и на такмичењима широм Европског континента.

Напослијетку, након изузетних изведби, директор овога хора протођакон Владимир Јарамаз изразио је велико задовољство у погледу организације, као и квалитета одржаног концерта, отпјевавши у ту част заједно са хором и вјерним народом – Многољетствије.

Борис Мусић

Фото : Борис Мусић

 

Pin It on Pinterest

Share This