Izaberite stranicu

Централно налагање бадњака у Митрополији црногорско-приморској обављено је данас пред Цетињским манастиром, а први бадњак су по вијешевјековној традицији и ове године налагали представници племена Бајица – Мартиновићи и Бориловићи.

Потом су бадњаке налагали представници нахија и племена из свих крајева Црне Горе, а благосиљао их је и освештао Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са свештенством.

Пред Цетињски манастир су и ове године стигли бадњаци са Косова и Метохије и из Москве.

У име Бајица Бадњи дан је сабранима честитао осамдесетпетогодишњи Крсто Мартиновић који је рекао да Бајице овај бадњак налажу заједно са цетињским митрополитом триста година.

Митрополит Амфилохије је честитао празник сабранима ријечима да је једина вјечна свјетлост она која је засијала у Витлејемској пећини.

“Она обасјава сву Божанску творевину од настанка, од Рождества Христовога до данашњега дана. Из те свјетлости се родио и овај краљевски град”, казао је он.

Он је казао да данашњи празник призива све људе да се врате тој свјетлости.

“Божић је дан који нас учи да обнављамо светињу у своме срцу, да прослављамо правога Бога, на мир Божји нас призива и да међу собом имамо благу, благословену и добру вољу. То је оно на шта нас призива овај празник и ова ноћ која долази. Божић-бата, наш брат небески нас на то призива”, нагласио је Владика.

Владика Амфилохије је рекао да је важно да се обнови црква Светог Петра Цетињског на Ловћену и сагради саборни храм на Цетињу.

“Упутио сам писмо и премијеру Марковићу за подизање храма катедралног посвећеног Богу љубави Светој Тројици да призива и наше ближње и даљње, да љубав обједињује и да помири нас, нажалост, завађене Црногорце, прво нас овдје на Цетињу. Ја већ сам обећао да ћемо оно камење са Ловћена које је похрањено на Ивановим коритима вратити горе”, казао је Владика.

Рекао је да ће  први он узети камен да га носи на Ловћен.

“А онда за мном сва браћа Цетињани да оперемо образ Цетиња, да вратимо Светога Петра Ловћенског Тајновидца  у његов храм, да испунимо његово завјештање и да скинемо његово проклетство са свих нас”, поручио је Митрополит Амфилохије.

У празничном програму наступили су чланови Црквеног хора “Свети новомученик Станко” из Никшића под управом Ленке Дурутовић, цетињског  дјечјег хора “Свети Мардарије Љешански” под управом Весне Калуђеровић и народни гуслар Жељко Бугарин.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић

Pin It on Pinterest

Share This