Izaberite stranicu

Литургијско Богослужење на недељу Светих Отаца Христових по телу, совршено је на 30. недељу по Духовима, у Цркви Великомученика Ђорђа, под Горицом у Подгорици.

Светом Евхаристијском Сабрању началствовао је јереј Блажо Божовић уз саслужење своје браће свештенослужитеља: старешине храма, проте Велибора Џомића архијерејског намесника подгоричко-колашинског, протојереја-ставрофора Милете Кљајевића, протојереја Јована Радовића и ђакона Ивана Црногорчевића; молитвено је учествовао протојереј-ставрофор Драган Станишић, професор цетињске Богословије а певницом је руководила  хоровођа и вероучитељица Снежана Поповић.

Прочитавши Јеванђелско зачало, началствујући свештенослужитељ јереј Блажо Божовић, обратио се затим сабранима инспиративном беседом.

,,Господ зове а ми се не одазивамо, призива а ми се оглушујемо – јер смо везани земаљским стварима и  живимо у дубоком мраку.

Живот Вјечни пролази поред нас – а ми ништа.

Ове недеље у којима смо прославили Дјетињце, Материце и Оце, уводе нас у атмосферу Божића – и то не на било који начин појединачно, него породично.

Она породица која је у свом искуству рађала Мученике, Исповеднике, Светитеље и Апостоле – данас је разорена и располућена и као таква даје горке и жалосне плодове.

Зашто ?

Зато што смо заборавили обичаје и празнике. Богомладенац је угрејао студену Витлејемску пећину а затим и читав свијет али – није нас …

Јер за топлоту је потребна енергија и огрев – а за Господа срце.  То је оно што Он од нас тражи.

Празници и обичаји су окосница здраве и јединствене породице – а за нас су то престали  да буду.

Отац нема чиме да научи сина а ни мајка ћерку. Отуђили смо се и свађамо међу собом око имања и волова… Наше срце није отежало само за богатством – већ и за отимањем.

Опет, Милостиви Бог даје нам много шанси за поправку…

Пођимо са синовима и уберимо Бадњак, позовимо положајника у кућу, поспимо наше домове сламом и житом, погрузимо се у себе и пустимо Богомладенца да нас ослободи земних окова и веза… Да нас угреје и сједини једне са другима, управо како су радили наши Праоци и Оци које данас прослављамо – чему сведочи и ова древна светиња“.

На крају беседе, началствујући свештенослужитељ јереј Блажо Божовић, обавестио је парохијане да су чланице  Кола српских сестара са Цетиња  ,,Краљица Милена“, (које помажу старе, немоћне и изнемогле…) приложиле своја рукодеља и изложиле заинтересованима а чија би продаја помогла њиховој мисији и раду; сав приход од продаје ових производа ишао би потребитима, од којих им је заправо наша пажња и љубав најнеопходнија.

Отац  Блажо је потом упутио позив свој деци, узраста негде изнад 13г. да се прикључе хору и часовима веронауке које већ дужи низ година при Цркви Светог Ђорђа води, хоровођа и вероучитељица Снежана Поповић, дипл.теолог – не би ли тако обогатили певницу овог храма и служили и радовали се Богу Оваплоћеном нас ради. Број телефона на који се полазници могу пријавити за похађање часова хорског певања и веронауке  је 069/522-731. Часови се иначе одржавају у Хотелу ,,Александар“ у Херцеговачкој улици бр.12, суботом и недељом са почетком од 17х.

Поред тога, јереј Блажо поменуо је и протинице Душку Станишић и Надицу Радовић које такође држе часове веронауке при овом Светом храму – те је позвао родитеље да укључе своју децу у овом раду и мисији наше Цркве – не би ли их тако лакше привели животу по Богу у Љубави Христовој.

Потом се протојереј-ставрофор Велибор Џомић као старешина, заједно са оцима овог Светог храма – ,,дрешио“ даровима љубави, својим малим и оним нешто старијим парохијанима.

А полазници Школе веронауке код протинице Надице Радовић, поред редовних задатака – припремили су  честитке ближњима за празнике који нам предстоје.

У наступајућем расположењу,  прота  Џомић са својим свештенослужитељима, по већ утврђеном обичају, угостио је своје  парохијане у просторијама црквене гостопримнице.

 

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This