Select Page

Румунска православна црква је у сриједу 1. марта 2017. објавила саопштење у којем изражава свој став по питању „грађанских заједница“

Румунска патријаршија са великом забринутошћу прати дешавања везана за могућу формализацију тзв. „грађанске заједнице“, односно нацрт закона који се тренутно налази на разматрању.

Сматрамо да је институционализација алтернативног типа породице у супротности са хришћанском вјером и традицијом румунског народа, и може имати озбиљне последице на морални живот наших породица и друштва.

Са хришћанског, али и уставног становишта, породица се ствара искључиво браком човјека и жене, уз изузетак усвајања и крвног сродства. Грађанска заједница би само охрабрила заједнички живот и смањила одговорност два партнера на рачун мајке и дјетета. Прецизније, само породица представља правни оквир који оптимално обезбјеђује „васпитање, образовање и обуку дјеце“ (члан 48, параграф 1, Устав Румуније).

Иако је природна и традиционална породица, током историје човјечанства,  морално и правно потврђена, покушаји да се она редефинише изгледа да су дио идеолошког плана који дискредитује породичне вриједности и њихов друштвени допринос.

Румунска православна црква ће наставити да брани и промовише темељне вриједности традиционалне породице које доприносе садашњости и будућности румунског друштва.

С енглеског: Свештеник Александар Орландић

Извор: basilica.ro

Pin It on Pinterest

Share This