Izaberite stranicu

Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил осудио је необуздану потрагу за „лајковима“ једног броја корисника друштвених мрежа

„На нашим друштвеним мрежама појавила се једна реална болест, када су људи, првенствено млади, спремни на свакакве поступке, чак и оне страшне које угрожавају живот, да би неко казао да му се свиђа фотографија која приказује тај поступак. За изражавање такве подршке користи се енглеска ријеч ”лајк” (like, свидјети се)“, казао је Патријарх у уторак вече, након службе у Богојављенском храму у Москви.

„Тако, неки млади људи, осим сакупљања тих ”лајкова”, не виде никакав други циљ у животу, и ако их не добију, то доживљавају као личну трагедију“, казао је он.

Према Патријарховим ријечима, сујета је један од гријехова „који у човјеку изазива невјероватну осјетљивост на то како га други људи оцјењују, а онда једина сврха његовог живота постају дјела, ријечи и поступци, усмјерени на задобијање признања од људи“.

Патријарх је, такође, критиковао савремену културу, испуњену „визуелним приказима који, несумњиво, побуђују грјеховне помисли“.

„Цијела цивилизација је усмјерена на пружање помоћи човјеку да усвоји ове грјеховне слике. За многе је то средство зараде, други, можда, имају и опасније циљево, али чињеница је да нема ниједног савременог филма у којем нема сцена које изазивају грјеховне помисли“, нагласио је предстојатељ Руске православне цркве.

С енглеског: Свештеник Александар Орландић

Извор: interfax-religion.com

Фото: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This