Izaberite stranicu

У петак 24. фебруара, 2017. године, уочи прославе празника Светог Симеона Мироточивог, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, са почетком у 18 часова, одслужено је свечано вечерње са петохљебницом
Свечану вечерњу службу са петохљебницом служили су: јеромонах Андреј, јеромонах Рафаило – игуман манастира “Подмаине” у Будви, као и ђакон Александар Лекић.
Служашчи јеромонах Андреј је клирик Епархије рашко-призренске, професор је на Богословији у Призрену, а монах је у манастиру Високи Дечани.
Отац Андреј се овом приликом заједно са својим ученицима из призренске Богословије налази у тренутној посјети Митрополији црногорско – приморској.
Благољепију и љепоти торжествене и молитвене Свечане вечерње службе, свакако је допринијело и учешће ученика призренске Богословије за пјевницом, који су појали у славу и част Господа Исуса Христа и Светог Симеона Мироточивог.
Након одслужене свечане вечерње службе у крипти Саборног храма са почетком у 19 часова, одржана је и Духовна академија посвећена Светом Симеону Мироточивом.
Појање ученика призренске Богословије отворило је ову Духовну академију.
Поред осталих учесника и богатог програма академије, ученици су извели и низ етно пјесама у наставку исте.
Сјутра, у суботу 25. фебруара, поводом прославе празника Светог Симеона Мироточивог, Свету Архијерејску Литургију са почетком у 9 часова, служиће Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско – приморски Господин Амфилохије уз саслужење Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и полошко-кумановског Јоакима као и великог броја свештенства, монаштва и вјерног народа наше Свете Цркве.
Након Свете Архијерејске службе Божије у 11 часова, кренуће и свечана празнична литија градом Подгорицом.
Литија ће предвођена епископима и свештенством и вјерним народом кренути од Саборног храма и ићи ће све до Немањиног града, гдје је напослијетку припремљена и организована Свечана академија са богатим културно-умјетничким програмом.

​Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This