Izaberite stranicu

Архимандрит Кирил Павлов, духовник Тројице-Сергијеве Лавре и један од најпоштованијих духовника Руске православне цркве, упокојио се у понедељак 20. фебруара 2017. у 98. години живота
Архимандрит Кирил, у свијету Иван Димитријевич Павлов, рођен је 8. септембра 1919. године у селу Маковские Виселки у побожној сељачкој породици. Живјећи, међутим, дванаест година са својим братом атеистом, и сам се удаљио од вјере. Током Другог свјетског рата, у којем је учествовао као поручник Совјетске армије, повратио је вјеру. Иван Павлов се борио у чувеној Стаљинградској бици, гдје је командовао водом, а крај рата је дочекао у Аустрији.

Архимандрит Кирилл (Павлов)

Отац Кирил је испричао како се вратио вјери током рата. Налазећи се на стражи у разрушеном Стаљинграду, у рушевинама је пронашао књигу.
„Почео сам да читам и осјетио нешто тако блиско, тако мило души. То је било Јеванђеље. Пронашао сам такво благо, такву утјеху! Сакупио сам све листове, књига је била расута, и то Јеванђеље сам имао уз себе све вријеме. До тада сам био збуњен: чему овај рат? Зашто се борити? Толико тога нисам разумио, јер је атеизам био посвуда у земљи, лажи, истина се није могла наћи… Ишао сам са Јеванђељем и нисам се плашио. Никада. Толико сам био одушевљен. Господ је био са мном, и ничега се нисам плашио“.
Одмах након армије Иван је уписао богословију која се тада налазила у Новодевичјем манастиру у Москви. Након тога је уписао и Московску духовну академију, коју је завршио 1954.
У августу исте године замонашен је у Свето-Тројицкој Сергијевој Лаври са именом Кирил. Године 1965. постављен је за духовника манастирског братства и узведен у чин архимандрита.

Архимандрит Кирилл (Павлов) и протоиерей Владимир Вигилянский

Отац Кирил је прозван „духовником све Русије“. Био је духовник тројице патријараха за редом: Алексеја I, Пимена и Алексеја II. Када је постао исповједник Патријарха Алексеја II пресељен је у патријаршијску резиденцију у Переделкину, предграђу Москве, одакле је и даље био духовник братији Лавре. Овдје је о. Кирил примао хиљаде људи из цијеле Русије и иностранства, исповиједајући их и духовно руководећи. Многе његове бесједе, духовни савјети и писма објављени су у више књига.
Отац Кирил је  2004. претрпио мождани удар, након којег је остао непокретан и отежано говорио. И даље је примао своју најближу духовну дјецу, која су посвједочила да се о. Кирил и тада молио за све.
Вјечан спомен једном од највећих руских стараца нашег доба, архимандриту Кирилу Павлову.

С енглеског: Свештеник Александар Орландић

Извор: pravoslavie.ru

Pin It on Pinterest

Share This